Oblicz granicę funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Oblicz granicę funkcji

Post autor: IceMajor2 »

Witam, dlaczego w tej granicy \(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{1-\cos^{2}x}{x^{2}\sin^{2}x}}\) nie mogę zrobić \(\displaystyle{ \lim_{x\to0}\frac{\sin^{2}x}{x^{2}\sin^{2}x}}\). Po skróceniu zostanę z funkcją \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x^{2}}}\), która ma granicę \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\)?

Poprawnie jest, gdy zastosuje się wzór skróconego mnożenia...
Ostatnio zmieniony 28 lis 2021, o 16:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Oblicz granicę funkcji

Post autor: Janusz Tracz »

IceMajor2 pisze: 28 lis 2021, o 16:19 \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x^{2}}}\), która ma granicę \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\)?
Jesteś pewien?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Oblicz granicę funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

IceMajor2 pisze: 28 lis 2021, o 16:19Poprawnie jest, gdy zastosuje się wzór skróconego mnożenia...
:?:
Na pewno dobrze przepisałeś przykład?

JK
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Re: Oblicz granicę funkcji

Post autor: IceMajor2 »

Janusz Tracz pisze: 28 lis 2021, o 16:26
IceMajor2 pisze: 28 lis 2021, o 16:19 \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x^{2}}}\), która ma granicę \(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\)?
Jesteś pewien?
Ah, oczywiście miałem na myśli \(\displaystyle{ \infty}\).
Jan Kraszewski pisze: 28 lis 2021, o 16:31
IceMajor2 pisze: 28 lis 2021, o 16:19Poprawnie jest, gdy zastosuje się wzór skróconego mnożenia...
:?:
Na pewno dobrze przepisałeś przykład?

JK
Racja - źle. Będzie \(\displaystyle{ \cos x^{2}}\)... już wiem, jak to zrobić.
ODPOWIEDZ