Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
qaz
- Użytkownik

- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
Post
autor: qaz » 20 paź 2007, o 17:47
ile wynosi granica:
\(\displaystyle{ \lim_\limit{x \to } \frac{\ln{x}}{x}}\)
bo o dziwo nie umiem do tego dojsc ... (prosze o rozpisanie)
z góry thx
-
bolo
- Gość Specjalny

- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Post
autor: bolo » 20 paź 2007, o 17:51
\(\displaystyle{ 0.}\) De l'Hospital lub zamiana do postaci \(\displaystyle{ \ln\sqrt[x]{x}.}\)
-
qaz
- Użytkownik

- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
Post
autor: qaz » 20 paź 2007, o 18:07
a jak przekształcić, żeby móc de l'Hospitala? bo to mnie nurtowało.
-
bolo
- Gość Specjalny

- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Post
autor: bolo » 20 paź 2007, o 18:16
Ta postać jest już gotowa do "hospitalizowania". Widać wyraźnie, że jest symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ \tfrac{\infty}{\infty}.}\)
-
qaz
- Użytkownik

- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
Post
autor: qaz » 20 paź 2007, o 19:12
ależ ja durna jestem, dzięki