1. Tworząca stożka ma długość 6 cm i jest nachylona do plaszczyzny podstawy stożka pod kątem 60°. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
2.Tworząca stożka o długości 12 cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°. Oblicz pole powierzchni bocznej i objetośc tego stożka.
pole calkowite, boczne oraz objetość stożka
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
pole calkowite, boczne oraz objetość stożka
Ad.1
\(\displaystyle{ r=cos60^o\cdot l\\
r=\frac{1}{2}\cdot 6=3}\)
I wystarczy podstawić do wzoru:
\(\displaystyle{ Pc=\pi r^2+\pi rl}\)
\(\displaystyle{ r=cos60^o\cdot l\\
r=\frac{1}{2}\cdot 6=3}\)
I wystarczy podstawić do wzoru:
\(\displaystyle{ Pc=\pi r^2+\pi rl}\)
- asia344
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 cze 2007, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 8 razy
pole calkowite, boczne oraz objetość stożka
ad 2
\(\displaystyle{ 2a=12}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
czyli
\(\displaystyle{ H=6}\)
\(\displaystyle{ Pb=\pi\cdot6\sqrt{3}\cdot12}\)
\(\displaystyle{ Pb=72\sqrt{3}\pi}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot H}\)
Podstaw do wzoru \(\displaystyle{ H=6}\) oraz \(\displaystyle{ r=6\sqrt{3}}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ 2a=12}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
czyli
\(\displaystyle{ H=6}\)
\(\displaystyle{ Pb=\pi\cdot6\sqrt{3}\cdot12}\)
\(\displaystyle{ Pb=72\sqrt{3}\pi}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot H}\)
Podstaw do wzoru \(\displaystyle{ H=6}\) oraz \(\displaystyle{ r=6\sqrt{3}}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 10:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świętochłowice
- Podziękował: 5 razy
pole calkowite, boczne oraz objetość stożka
Do ad1
Pc=Pi r� + Pi rl
podstawiam
Pc= Pi 3�+ Pi 3×6
Pc= Pi 9+ Pi 18
Pc= 27 Pi
Tak to ma byc? W odp. pisze, ze ma wyksc 53 Pi √3. Jestem az tak tepa, ze do wzoru nie umie podstawic??? pomocy...
Ps. jak sie robi znaczek Pi?
Pc=Pi r� + Pi rl
podstawiam
Pc= Pi 3�+ Pi 3×6
Pc= Pi 9+ Pi 18
Pc= 27 Pi
Tak to ma byc? W odp. pisze, ze ma wyksc 53 Pi √3. Jestem az tak tepa, ze do wzoru nie umie podstawic??? pomocy...
Ps. jak sie robi znaczek Pi?
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
pole calkowite, boczne oraz objetość stożka
Moim zdaniem w odpowiedziach jest podany zły wynik . Niemożliwe aby wyszło \(\displaystyle{ 53\sqrt{3}}\).
Więc ma być tak jak policzyłaś
Jeśli chodzi o pi to musisz pisząc posta zrobić tak: a wyjdzie \(\displaystyle{ \pi}\).
Więcej znajdziesz tu.
Więc ma być tak jak policzyłaś
Jeśli chodzi o pi to musisz pisząc posta zrobić tak:
Kod: Zaznacz cały
[tex]pi[/tex]
Więcej znajdziesz tu.