Przekształcenie z pierwiastkami i potęgami

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Patryk18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 paź 2007, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów

Przekształcenie z pierwiastkami i potęgami

Post autor: Patryk18 » 20 paź 2007, o 16:54

\(\displaystyle{ [\sqrt[3]{64} - \sqrt{2 \frac{1}{4}} (-1 \frac{1}{3})^2 ] : (- \frac{1}{3})^3}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 16:58 przez Patryk18, łącznie zmieniany 1 raz.
Rekrutacja Instytut Matematyczny, Uniwersytet Wrocławski (gif)

Awatar użytkownika
Tristan
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 2357
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 556 razy

Przekształcenie z pierwiastkami i potęgami

Post autor: Tristan » 20 paź 2007, o 17:03

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{64}= \sqrt[3]{2^6}= 2^{\frac{6}{3}}=2^2=4 \\ \sqrt{2 \frac{1}{4} }=\sqrt{ \frac{9}{4} }= \frac{3}{2} \\ (-1 \frac{1}{3} )^2=( - \frac{4}{3})^2=\frac{16}{9} \\ ( - \frac{1}{3})^3= - \frac{1}{27}}\)
Czyli nasze wyrażenie jest równe \(\displaystyle{ (4 - \frac{3}{2} \frac{16}{9} ) : ( - \frac{1}{27})=(4- \frac{8}{3} ) ( - 27)= \frac{ 12- 8}{3} (-27)=\frac{4}{3} (-27)= 4 (-9)=-36}\)

Patryk18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 paź 2007, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów

Przekształcenie z pierwiastkami i potęgami

Post autor: Patryk18 » 20 paź 2007, o 17:14

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{16}-\sqrt{1+\frac{9}{16}}}{(-1\frac{1}{4})^{2}}\cdot (-2\frac{1}{2})^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 17:34 przez Patryk18, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ