Ekstremum funkcjonału

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Pentulum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 maja 2021, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 15 razy

Ekstremum funkcjonału

Post autor: Pentulum »

Wyznaczyć ekstremum funkcjonału :
\(\displaystyle{ J(y)=\int\limits_{0}^{1}(xy'-y'^2)dx ;\\ y(0)=1,y(1)=\frac{1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2021, o 02:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Ekstremum funkcjonału

Post autor: Dasio11 »

Próbowałeś z równania Eulera-Lagrange'a?
ODPOWIEDZ