Oblicz pole trójkąta mając podane stosunki
-
W_Zygmunt
- Użytkownik

- Posty: 544
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz pole trójkąta mając podane stosunki
Ja na szczęście mam całą dokumentacje.
1. sposób:
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2} * |CA|*|CA|*sin\angle{ACB}}\)
\(\displaystyle{ S1 = 1/2 * |CE|*|CF|*sin\angle{ACB} = 1/2 * a*|CA|*b*|CA|*sin\angle{ACB}= a*b*S}\)
Z trójkąta HBC
\(\displaystyle{ \frac{|HB|}{|BC|} = \sin(\alpha)\,\Rightarrow\, |HB| = |BC| * \sin(\alpha)}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} * |CA|* |BH| = \frac{1}{2} * |CA|* |BC| * \sin(\alpha)}\)
2 sposób : z twierdzenia Talesa
\(\displaystyle{ P1 = \frac{1}{2} * |CE| * |GF| = \frac{1}{2} * a*|CA| * b*|HB| =\\= a*b* \frac{1}{2} * |CA| * |HB| = a*b*P}\)
1. sposób:
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2} * |CA|*|CA|*sin\angle{ACB}}\)
\(\displaystyle{ S1 = 1/2 * |CE|*|CF|*sin\angle{ACB} = 1/2 * a*|CA|*b*|CA|*sin\angle{ACB}= a*b*S}\)
Z trójkąta HBC
\(\displaystyle{ \frac{|HB|}{|BC|} = \sin(\alpha)\,\Rightarrow\, |HB| = |BC| * \sin(\alpha)}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} * |CA|* |BH| = \frac{1}{2} * |CA|* |BC| * \sin(\alpha)}\)
2 sposób : z twierdzenia Talesa
\(\displaystyle{ P1 = \frac{1}{2} * |CE| * |GF| = \frac{1}{2} * a*|CA| * b*|HB| =\\= a*b* \frac{1}{2} * |CA| * |HB| = a*b*P}\)
-
W_Zygmunt
- Użytkownik

- Posty: 544
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz pole trójkąta mając podane stosunki
Rzeczywiście, najpierw było rozwiązanie o którym piszesz. To było jako drugie, na prośbę autora topic'a.

