Wyobraźmy sobie grę w piłke nożną w innym wszechświecie w którym stała planca wynosi 0,6Js. Ile wynosiła by niepewność położenia ważącej 0,5 kg piłki poruszającej się z prędkościa 20m/s wzdołóż pewnej osi jeśli \(\displaystyle{ \Delta v =1m/s}\)
ja cos wymyslilem ale bynajmniej jestem malo przekonany co do tego rozwiązania i chcialbym sprawdzic
zasadanie nieoznaczonosci - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
zasadanie nieoznaczonosci - zadanie
1. wzdłuż, a nie wzdłóż,
2. Przedstaw swoje rozwiązanie to powiemy, czy jest ok:)
2. Przedstaw swoje rozwiązanie to powiemy, czy jest ok:)
zasadanie nieoznaczonosci - zadanie
niechcialem zamieszczac swojego bo niewierze w moje umiejetnosci fizyczne - raczej nienaleze do geniuszy w tej dziedzinie wrecz przeciwnie ale spoko wyszlo mi ze:
\(\displaystyle{ \Delta x qslant \frac {hv}{4m \Delta v \pi}}\)
\(\displaystyle{ \Delta x qslant \frac {hv}{4m \Delta v \pi}}\)