Mam problem z takim zadaniem.
Przypuśćmy, że \(\displaystyle{ 1000 }\) ryb złapanych w jeziorze oznaczono czerwonymi kropkami i wypuszczono. Po pewnym czasie dokonano nowego połowu \(\displaystyle{ 1000}\) ryb i znaleziono wśród nich \(\displaystyle{ 100}\) sztuk z czerwoną kropką. Jaki można wysunąć wniosek co do liczności ryb w jeziorze?
zadanie - liczność ryb
-
Dzbanzmatmy
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 1 maja 2020, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
-
Ponury123
- Użytkownik

- Posty: 127
- Rejestracja: 5 lip 2015, o 14:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: zadanie - liczność ryb
Brakuje informacji o stanie początkowym ryb w jeziorze, bez tego trudno jest wnioskować. Generalnie to można wnioskować, że stan wzrósł, bo mieliśmy 1000 czerwonych, złowiliśmy 1000, 100 jest czerwonych i mamy nowych 900 ryb - prawdopodobnie jest to potomstwo(bo nie mają czerwonej kropki).
Ale jeśli stan początkowy ryb w jeziorze wynosił np. 100 tysięcy to jednorazowy połów 1000 ryb nie daję wystarczającej ilości informacji, żeby coś wnioskować.
Ale jeśli stan początkowy ryb w jeziorze wynosił np. 100 tysięcy to jednorazowy połów 1000 ryb nie daję wystarczającej ilości informacji, żeby coś wnioskować.
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
Re: zadanie - liczność ryb
Jedyne co można wywnioskować to że po drugim połowie w jeziorze jest 900 ryb z kropkami pod warunkiem że nie zdechły i że kropki im się nie zmyły.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: zadanie - liczność ryb
W tym zadaniu chodzi o coś innego. Pozwólcie, że sformułuje je tak, żeby nie było niejasności.
W jeziorze znajduje się \(\displaystyle{ n}\) ryb, gdzie \(\displaystyle{ n\geq 1000}\). Spośród tych \(\displaystyle{ n}\) ryb wyłowiono \(\displaystyle{ 1000}\), oznakowano i wpuszczono z powrotem do jeziora. Następnie dokonano drugiego połowu i wyłowiono ponownie \(\displaystyle{ 1000}\) ryb z czego \(\displaystyle{ 100}\) było oznakowanych. Zakładając, że ilość \(\displaystyle{ n}\) wszystkich ryb w jeziorze między pierwszym i drugim połowem się nie zmieniła, prawdopodobieństwo wyłowienia każdej ryby jest takie same, a ponadto przy drugim połowie prawdopodobieństwo wyłowienia właśnie \(\displaystyle{ 100}\) ryb oznakowanych było największe (tzn. większe niż prawdopodobieństwo wyłowienia \(\displaystyle{ k}\) ryb oznakowanych dla każdego \(\displaystyle{ k\neq 100}\)), oblicz \(\displaystyle{ n}\).
W jeziorze znajduje się \(\displaystyle{ n}\) ryb, gdzie \(\displaystyle{ n\geq 1000}\). Spośród tych \(\displaystyle{ n}\) ryb wyłowiono \(\displaystyle{ 1000}\), oznakowano i wpuszczono z powrotem do jeziora. Następnie dokonano drugiego połowu i wyłowiono ponownie \(\displaystyle{ 1000}\) ryb z czego \(\displaystyle{ 100}\) było oznakowanych. Zakładając, że ilość \(\displaystyle{ n}\) wszystkich ryb w jeziorze między pierwszym i drugim połowem się nie zmieniła, prawdopodobieństwo wyłowienia każdej ryby jest takie same, a ponadto przy drugim połowie prawdopodobieństwo wyłowienia właśnie \(\displaystyle{ 100}\) ryb oznakowanych było największe (tzn. większe niż prawdopodobieństwo wyłowienia \(\displaystyle{ k}\) ryb oznakowanych dla każdego \(\displaystyle{ k\neq 100}\)), oblicz \(\displaystyle{ n}\).
-
Dzbanzmatmy
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 1 maja 2020, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: zadanie - liczność ryb
Rozwiązanie na chłopski rozum to będą po prostu proporcje:
\(\displaystyle{ \frac{1000}{100}=\frac{n}{1000}}\)
\(\displaystyle{ n=10000}\)
bo drugi połów mówi nam, że \(\displaystyle{ 10\%}\) ryb zostało oznakowanych, a oznakowano dokładnie \(\displaystyle{ 1000}\) ryb.
Rozwiązanie formalne polega na rozważeniu prawdopodobieństwa wyłowienia \(\displaystyle{ k}\) ryb oznakowanych przy drugim połowie:
\(\displaystyle{ p(n,k)=\frac{{1000 \choose k}{n-1000 \choose 1000-k}}{{n \choose 1000}}}\)
i pokazaniu, że przy ustalonym \(\displaystyle{ n}\) wyrażenie to jest największe dla \(\displaystyle{ k}\) spełniającego proporcje \(\displaystyle{ \frac{1000}{k}=\frac{n}{1000}}\).
\(\displaystyle{ \frac{1000}{100}=\frac{n}{1000}}\)
\(\displaystyle{ n=10000}\)
bo drugi połów mówi nam, że \(\displaystyle{ 10\%}\) ryb zostało oznakowanych, a oznakowano dokładnie \(\displaystyle{ 1000}\) ryb.
Rozwiązanie formalne polega na rozważeniu prawdopodobieństwa wyłowienia \(\displaystyle{ k}\) ryb oznakowanych przy drugim połowie:
\(\displaystyle{ p(n,k)=\frac{{1000 \choose k}{n-1000 \choose 1000-k}}{{n \choose 1000}}}\)
i pokazaniu, że przy ustalonym \(\displaystyle{ n}\) wyrażenie to jest największe dla \(\displaystyle{ k}\) spełniającego proporcje \(\displaystyle{ \frac{1000}{k}=\frac{n}{1000}}\).