siema mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
w rzucie poziomym prędkość końcowa jest n=3 razy większa od prędkości początkowej. Prędkość początkowa wynosi 9,8 m/s. Obliczyć wysokość początkową rzutu.
z góry dzięki za pomoc
rzut poziomy
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
rzut poziomy
z zasady zachowania energi:
energia całkowita na początku = energia całkowita na końcu. a więc:
\(\displaystyle{ mgh_0+\frac{m(v_0)^2}{2}=\frac{m(v_k)^2}{2} \iff h_0=\frac{(v_k)^2-(v_0)^2}{2g}
\iff h_0=\frac{9(v_0)^2-(v_0)^2}{2g}\iff h_0=\frac{4(v_0)^2}{g}}\)
czyli \(\displaystyle{ h_0=39,2 m}\)
energia całkowita na początku = energia całkowita na końcu. a więc:
\(\displaystyle{ mgh_0+\frac{m(v_0)^2}{2}=\frac{m(v_k)^2}{2} \iff h_0=\frac{(v_k)^2-(v_0)^2}{2g}
\iff h_0=\frac{9(v_0)^2-(v_0)^2}{2g}\iff h_0=\frac{4(v_0)^2}{g}}\)
czyli \(\displaystyle{ h_0=39,2 m}\)