Zbadac istnienie granicy:
\(\displaystyle{ \lim_{x,y\to 0\0} \frac{e^{x^{2}+y^{2}}-1}{x^{2}+y^{2}}}\)
podstawiam ciągi o granicy 0 dla x=1/n i y=a/n i wychodzi mi granica w nieskonczonosci a w odp jest 0..
granica funkcji 2 zmiennych
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
granica funkcji 2 zmiennych
Mi się raczej wydaje, że granica wynosi 1 - wystarczy podstawić \(\displaystyle{ t = x^2 + y^2}\) a wtedy:
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{e^t - 1}{t} = 1}\)
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{e^t - 1}{t} = 1}\)