Określić wartość okresu oraz względną i bezwzględną niepewność jego wyznaczenia.
Określić wartość okresu oraz względną i bezwzględną niepewność jego wyznaczenia.
W pomiarze okresu sygnału sinusoidalnego za pomocą oscyloskopu odczytano jego długość jako \(\displaystyle{ 8,2 dz}\). Stała odchylania w torze X była równa \(\displaystyle{ 50µs/dz}\). Określić wartość okresu oraz względną i bezwzględną niepewność jego wyznaczenia.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2021, o 20:31 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
-
- Użytkownik
- Posty: 7941
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1681 razy
Re: Określić wartość okresu oraz względną i bezwzględną niepewność jego wyznaczenia.
\(\displaystyle{ T_{X} = \frac{T_{p}}{n} }\)
\(\displaystyle{ T_{p} = C_{X}\cdot X_{p} = \ \ ...}\)
\(\displaystyle{ n = \ \ ... }\) (patrz instrukcja laboratoryjna rysunek 4).
\(\displaystyle{ \delta T_{X} = \frac{\Delta X}{T_{X}} + \delta C_{X} }\)
\(\displaystyle{ \Delta X = 0,1dz, \ \ \delta C_{X} = 3 \%. }\)
\(\displaystyle{ \Delta T_{X} = \delta T_{X} \cdot T_{X} =\ \ ...}\)
Wynik podajemy w postaci
\(\displaystyle{ T_{X} \pm \Delta T_{X} =...}\)
lub
\(\displaystyle{ T_{X} \pm \delta T_{X}= ...}\)
\(\displaystyle{ T_{p} = C_{X}\cdot X_{p} = \ \ ...}\)
\(\displaystyle{ n = \ \ ... }\) (patrz instrukcja laboratoryjna rysunek 4).
\(\displaystyle{ \delta T_{X} = \frac{\Delta X}{T_{X}} + \delta C_{X} }\)
\(\displaystyle{ \Delta X = 0,1dz, \ \ \delta C_{X} = 3 \%. }\)
\(\displaystyle{ \Delta T_{X} = \delta T_{X} \cdot T_{X} =\ \ ...}\)
Wynik podajemy w postaci
\(\displaystyle{ T_{X} \pm \Delta T_{X} =...}\)
lub
\(\displaystyle{ T_{X} \pm \delta T_{X}= ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Określić wartość okresu oraz względną i bezwzględną niepewność jego wyznaczenia.
Do czego odnosi się ten akapit
![:?:](./images/smilies/icon_question.gif)
-
- Użytkownik
- Posty: 7941
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1681 razy
Re: Określić wartość okresu oraz względną i bezwzględną niepewność jego wyznaczenia.
Warunkiem koniecznym stabilnego i ostrego obrazu przebiegu sinusoidalnego o okresie \(\displaystyle{ T_{X} }\) jest, aby okres sygnału podstawy czasu \(\displaystyle{ T_{p}}\) był całkowitą wielokrotnością \(\displaystyle{ n }\) okresu \(\displaystyle{ T_{X} }\) sygnału badanego.
Dla oscyloskopu użytego w Laboratorium Podstaw Elektrotechniki i Elektroniki \(\displaystyle{ n = 3. }\)
Dla oscyloskopu użytego w Laboratorium Podstaw Elektrotechniki i Elektroniki \(\displaystyle{ n = 3. }\)