Witam! Mam problem z tym zadaniem:
Wykres funkcji przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ c=(-2,0)}\) jest równoległy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=4x-4}\). Podaj wzór tej funkcji oraz narysuj obydwa wykresy w układzie współżędnych.
Proszę was o pomoc!
Pozdro
Sharko
Zadanie, wzór funkcji liniowej
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Zadanie, wzór funkcji liniowej
Skoro nowa funkcja liniowa jest równoległa do poprzedniej, czyli ma ten sam współczynnik kierunkowy. Wiemy także, że funkcja przechodzi przez punkt (-2, 0). Więc nasza funkcja wyraża się równaniem:
\(\displaystyle{ y=4x+b \\ 0=4 (-2) +b \\ 0=-8+b \\ b=8 \\ y=4x+8}\)
\(\displaystyle{ y=4x+b \\ 0=4 (-2) +b \\ 0=-8+b \\ b=8 \\ y=4x+8}\)