masa atomowa
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
masa atomowa
Oblicz masę atomową siarki.
32
16 S - 94, 99 %
P4 O 10
36
16 S - 0,01 %
i mam jeszcze kilka ale to już sam zrobie. Patrzac na te przyklady. z gory dzieki.
32
16 S - 94, 99 %
P4 O 10
36
16 S - 0,01 %
i mam jeszcze kilka ale to już sam zrobie. Patrzac na te przyklady. z gory dzieki.
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
masa atomowa
Oblicz masę atomową.
S czyli siarka - 94, 99 % ( procent)
\(\displaystyle{ S^{32}_{16}}\)
oraz
\(\displaystyle{ P_{4}}\) \(\displaystyle{ O_{10}}\)
nie wiem moze teraz tez nie do końca dobrze ale próbowalem w każdym razie. Bo te 32 i 16 powinny byc z lewej strony takze sorry za to a mi sie zrobilo ,ze sa z prawej.
Reszte przykladow sam zrobie.Prosze niech ktoś 1 obliczy abym mogl dalsze zrobic.
S czyli siarka - 94, 99 % ( procent)
\(\displaystyle{ S^{32}_{16}}\)
oraz
\(\displaystyle{ P_{4}}\) \(\displaystyle{ O_{10}}\)
nie wiem moze teraz tez nie do końca dobrze ale próbowalem w każdym razie. Bo te 32 i 16 powinny byc z lewej strony takze sorry za to a mi sie zrobilo ,ze sa z prawej.
Reszte przykladow sam zrobie.Prosze niech ktoś 1 obliczy abym mogl dalsze zrobic.
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
masa atomowa
Jezeli teraz tez bedzie źle to nie moja wina tylko jak już nauczycielki a wydaje mi sie ,ze wszystko jest już ok nie bede 150 razy poprawiac........ Prosze aby ktoś zrobił choc jeden przykład........
\(\displaystyle{ S^{32}_{16}}\) - 94 , 99 %
\(\displaystyle{ S^{33}_{16}}\) - 0, 75 %
\(\displaystyle{ S^{34}_{16}}\) - 4,25 %
\(\displaystyle{ S^{36}_{16}}\)- 0, 01 %
Mg \(\displaystyle{ Cl_{2}}\) \(\displaystyle{ Al_{2}}\) ( \(\displaystyle{ SO_{4}}\) ) mała trójka
\(\displaystyle{ P_{4}}\) \(\displaystyle{ O_{10}}\)
\(\displaystyle{ S^{32}_{16}}\) - 94 , 99 %
\(\displaystyle{ S^{33}_{16}}\) - 0, 75 %
\(\displaystyle{ S^{34}_{16}}\) - 4,25 %
\(\displaystyle{ S^{36}_{16}}\)- 0, 01 %
Mg \(\displaystyle{ Cl_{2}}\) \(\displaystyle{ Al_{2}}\) ( \(\displaystyle{ SO_{4}}\) ) mała trójka
\(\displaystyle{ P_{4}}\) \(\displaystyle{ O_{10}}\)
- bolo
- Gość Specjalny
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
masa atomowa
I o to chodziło.
\(\displaystyle{ m_{\mbox{S}}=94,99\%\cdot 32+0,75\%\cdot 33+4,25\%\cdot 34+0,01\%\cdot 36=\\=30,3968+0,2475+1,445+0,0036=\\=32,0929\,[\mbox{u}].}\)
\(\displaystyle{ m_{\mbox{S}}=94,99\%\cdot 32+0,75\%\cdot 33+4,25\%\cdot 34+0,01\%\cdot 36=\\=30,3968+0,2475+1,445+0,0036=\\=32,0929\,[\mbox{u}].}\)