mam problem nie moge sobie poradzic z układai równań z 3 niewiadomymi ;(
xy=6
yz=12
zx=18
x(x+y+z)=2
y(x+y+z)=-4
z(x+y+z)=6
x(y+z)=8
y(z+x)=18
z(x+y)=20
nie moge sama sobie dac rady bylabym wdzieczna za szybka pomoc pozdrawiam
Nie podpinaj się pod inne tematy.
Układ trzech równań z trzema niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 10:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubin
Układ trzech równań z trzema niewiadomymi
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 11:54 przez mały Pitagoras, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Układ trzech równań z trzema niewiadomymi
Ad 1.
2xy=yz
2x=z
2x� =18
x=3 lub x= -3
y=2 lub y=-2
z=6 lud z=-6
Układ równań ma dwa rozwiązania:
1. x=3, y=2, z=6
2.x=-3, y=-2,z=-6
Pozostałe układ równań należy rozwiązać analogicznie do tego
2xy=yz
2x=z
2x� =18
x=3 lub x= -3
y=2 lub y=-2
z=6 lud z=-6
Układ równań ma dwa rozwiązania:
1. x=3, y=2, z=6
2.x=-3, y=-2,z=-6
Pozostałe układ równań należy rozwiązać analogicznie do tego
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Układ trzech równań z trzema niewiadomymi
W pierwszym wymnóż stronami, wyciągnij pierwiastek (teoretycznie dwa wyniki) i potem mając iloczyn \(\displaystyle{ xyz}\) i pozostałe dane iloczyny, wylicz wartości niewiadomych.
W trzecim wymnóż nawiasy i otrzymasz układ o postaci takiej jak pierwszy.
W drugim np. podziel pierwsze równanie przez drugie i otrzymasz:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{1}{-2}\\
-2x=y}\)
Analogicznie inne dzielenia i potem podstaw do któregoś równania i otrzymasz dwa rozwiązania.
W trzecim wymnóż nawiasy i otrzymasz układ o postaci takiej jak pierwszy.
W drugim np. podziel pierwsze równanie przez drugie i otrzymasz:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{1}{-2}\\
-2x=y}\)
Analogicznie inne dzielenia i potem podstaw do któregoś równania i otrzymasz dwa rozwiązania.