Uprościć wyrażenie.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Uprościć wyrażenie.

Post autor: Emiel Regis »

\(\displaystyle{ (1+\frac{p}{\sqrt{p^2-q}}) \frac{p}{p+\sqrt{p^2-q}}}\)

Powinno pójść jakoś ładnie bo Maple mi to przekształcił do postaci:
\(\displaystyle{ \frac{p}{\sqrt{p^2-q}}}\)
Natomiast ja nie mogę uzyskać takiego wyniku...
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Uprościć wyrażenie.

Post autor: *Kasia »

To co w nawiasie sprowadź do wspólnego mianownika i zsumuj. Potem w iloczynie dwóch ułamków trochę się poskraca.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Uprościć wyrażenie.

Post autor: Emiel Regis »

łooo bez kitu, już Ci mialem pisać "uwierz ze i tak probowałem" ale ja niepotrzebnie po zsumowaniu wymnażałem jak tam przecież od razu sie skraca... Ale wstyd: p

Dzięki!
ODPOWIEDZ