Pływak płynący ze stałą szybkoscią V= 2 m /s przepływa basen tam i z powrotem.
Wartość jego średniej prędkosci w czasie 50 sekund jest równa zeru. Oblicz dlugosc basenu.
Moze to i jest łatwe ale ja z tym oprzedmiotem sobie nie radzilem od samego początku moglby ktos pomoc rozwiazac to? tak by bylo najleopiej a 2 opcja to napisac jak mniej wiecej co obliczyc pomnozyc itp ;p z gory dzieki.
Zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
Zadanie.
\(\displaystyle{ v = \frac{2n s}{ t} \\
2n s = t v \\
s = \frac{1}{2n} t v = \frac{50}{n} m}\)
Skoro prędkość średnia równa się zero wynika z tego że pacjent po upływie czasu 50 sekund znajduje się w punkcie wyjścia, w z tego wynika, że pokonał parzystą wielokrotność długości basenu.
Jeśli basen miał 50 m wtedy przepłynął go 1 raz tam i z powrotem (n = 1), jeżeli basen miał długość 25 m wtedy przepłyną dwa razy tam i z powrotem (n = 2), etc...
2n s = t v \\
s = \frac{1}{2n} t v = \frac{50}{n} m}\)
Skoro prędkość średnia równa się zero wynika z tego że pacjent po upływie czasu 50 sekund znajduje się w punkcie wyjścia, w z tego wynika, że pokonał parzystą wielokrotność długości basenu.
Jeśli basen miał 50 m wtedy przepłynął go 1 raz tam i z powrotem (n = 1), jeżeli basen miał długość 25 m wtedy przepłyną dwa razy tam i z powrotem (n = 2), etc...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 13:41 przez smiechowiec, łącznie zmieniany 1 raz.