Wyznaczniki macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zgaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2007, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

Wyznaczniki macierzy

Post autor: zgaga »

czy znajdzie sie jakas dobra dusza która porafi rozwiazac to zadanko?

Oblicz wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ A=[a_{ij}]}\) stopnia 3, w której

a) \(\displaystyle{ a_{ij}=0}\) dla \(\displaystyle{ i=1, 2, 3, j=1, 2, 3}\)

b) \(\displaystyle{ a_{ij}=1}\) dla \(\displaystyle{ i=1, 2, 3, j=1, 2, 3}\)

c) \(\displaystyle{ a_{ij}=i}\) dla \(\displaystyle{ i=1, 2, 3, j=1, 2, 3}\)

d) \(\displaystyle{ a_{ij}=i +j}\) dla \(\displaystyle{ i=j, a_{ij}=0}\) dla \(\displaystyle{ i j}\)

niestety ale nie wiem jak je rozwiazac a musze je mieć dziś do 22. proszę o pomoc

Zapoznaj się z regulaminem, na przyszłość nie pisz w tytule że prosisz o pomoc oraz posty redaguj w latexu.
Drizzt
Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, o 10:08 przez zgaga, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Wyznaczniki macierzy

Post autor: Emiel Regis »

Pierwsze trzy od razu zero, z tego względu że co najmniej dwa wiersze (kolumny) są proporcjonalne - u nas identyczne.
Czwarty wyznacznik to będzie iloczyn wyrazów na przekątnej.

Uzasadnienie teoretyczne tego co zrobiłem powinnaś znaleźć tutaj:
ODPOWIEDZ