rownanie rozniczkowe
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5744
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 525 razy
rownanie rozniczkowe
Najpierw podziel obustronnie przez x a potem podstaw t=y/x i po uproszczeniach prostych...
otrzymasz:
t zmienna zależna
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{t}-1}{2t\sqrt{t}}dt=\frac{dx}{x}}\)
z tymi całkami sobie raczej chyba poradzisz
otrzymasz:
t zmienna zależna
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{t}-1}{2t\sqrt{t}}dt=\frac{dx}{x}}\)
z tymi całkami sobie raczej chyba poradzisz