obliczyć całke
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- Vermax
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 17 mar 2007, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 5 razy
obliczyć całke
podstawienie np. \(\displaystyle{ x=tg(t)}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ dx=\frac{1}{cos^2(t)}dt}\)
\(\displaystyle{ \int \sqrt[3]{1+x^2}=\int \frac{1}{cos^2(t)}^{\frac{1}{3}} \frac{1}{cos^2(t)} dt}\)...
Wtedy:
\(\displaystyle{ dx=\frac{1}{cos^2(t)}dt}\)
\(\displaystyle{ \int \sqrt[3]{1+x^2}=\int \frac{1}{cos^2(t)}^{\frac{1}{3}} \frac{1}{cos^2(t)} dt}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
obliczyć całke
Całka nieoznaczona jest nieelementarna ( https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=33970 ).