Ile razy masa Księżyca jest mniejsza od masy Ziemi?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 19 paź 2007, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 5 razy
Ile razy masa Księżyca jest mniejsza od masy Ziemi?
Zad. 1
"Ocenia się, że istnieje prawie miliard planetoid o rozmiarach powyżej jednego kilometra. Przypuszczalna masa wszystkich planetoid nie przekracza jednej tysięcznej części masy Ziemi, czyli jednej dwudziestej części masy Księżyca"
Oblicz, ile razy masa Księżyca jest mniejsza od Ziemi.
(Można prosic z wynikiem?)
Zad. 2
CDEBC
- ABCD
----------
ACAC
Jakim cyfrom odpowiadają litery, jeśli jedna litera oznacza jedną cyfrę, a jedna cyfra jedną literę?
Doszedłem że D to 0 a C to 1, ale z resztą nie mam pojęcia.
A=
B=
C=
D=
E=
Z góry wielkie dzięki =]
Temat poprawiłam.
ariadna
"Ocenia się, że istnieje prawie miliard planetoid o rozmiarach powyżej jednego kilometra. Przypuszczalna masa wszystkich planetoid nie przekracza jednej tysięcznej części masy Ziemi, czyli jednej dwudziestej części masy Księżyca"
Oblicz, ile razy masa Księżyca jest mniejsza od Ziemi.
(Można prosic z wynikiem?)
Zad. 2
CDEBC
- ABCD
----------
ACAC
Jakim cyfrom odpowiadają litery, jeśli jedna litera oznacza jedną cyfrę, a jedna cyfra jedną literę?
Doszedłem że D to 0 a C to 1, ale z resztą nie mam pojęcia.
A=
B=
C=
D=
E=
Z góry wielkie dzięki =]
Temat poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, o 21:30 przez SKALARek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Ile razy masa Księżyca jest mniejsza od masy Ziemi?
zadanie2
Zauważ, że A, B, E muszą być kolejnymi liczbami naturalnymi, a A+A musi dać liczbę dwucyfrową.
A=6
B=7
E=8
D=2
Zauważ, że A, B, E muszą być kolejnymi liczbami naturalnymi, a A+A musi dać liczbę dwucyfrową.
A=6
B=7
E=8
D=2
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 19 paź 2007, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 5 razy
Ile razy masa Księżyca jest mniejsza od masy Ziemi?
Niestety, nie napisałeś C
z podstawionymi przez Ciebie liczbami działanie wygląda tak:
C287C
-67C2
=====
6C6C
Jest tam 8-7, więc C w/g Twojego pomysłu musiałoby się równac 1.
Więc podstawiamy 1 i wychodzi:
12871
-6712
=====
6161
1-2=1? Coś jest nie tak.
Edit
Wyszło mi:
CDEBC
- ABCD
------
ACAC
A=5
B=6
C=1
D=0
E=7
I podstawiamy:
CDEBC
- ABCD
------
ACAC
=
10761
- 5610
------
5151
z podstawionymi przez Ciebie liczbami działanie wygląda tak:
C287C
-67C2
=====
6C6C
Jest tam 8-7, więc C w/g Twojego pomysłu musiałoby się równac 1.
Więc podstawiamy 1 i wychodzi:
12871
-6712
=====
6161
1-2=1? Coś jest nie tak.
Edit
Wyszło mi:
CDEBC
- ABCD
------
ACAC
A=5
B=6
C=1
D=0
E=7
I podstawiamy:
CDEBC
- ABCD
------
ACAC
=
10761
- 5610
------
5151
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Ile razy masa Księżyca jest mniejsza od masy Ziemi?
Oczywiście masz rację- pomyliłam się. Przepraszam
Powinno byc tak:
A=5
B=6
E=7
D=0
C=1
Powinno byc tak:
A=5
B=6
E=7
D=0
C=1
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Ile razy masa Księżyca jest mniejsza od masy Ziemi?
Z treści wynika, że jedna tysięczna masy Ziemii to to samo, co jedna dwudziesta masy Księżyca, czyli
0,001z= 0,05k /:0,001
z=50k
Księżyc jest 50 razy lżejszy od Ziemii
0,001z= 0,05k /:0,001
z=50k
Księżyc jest 50 razy lżejszy od Ziemii