Równanie wielomianowe, wyznaczenie argumentu dla znanej wartości funkcji

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Pilotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 sie 2021, o 10:00
Płeć: Kobieta
wiek: 26

Równanie wielomianowe, wyznaczenie argumentu dla znanej wartości funkcji

Post autor: Pilotka »

Cześć,
czy ktoś może mi pokazać jak przekształcić poniższe równanie, aby wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\)? to wygląda na łatwe zadanie, ale z jakiegoś powodu nie potrafię tego zrobić.
Równanie opisuje wykres wyznaczony na podstawie wartości empirycznych. Chcę na jego podstawie przez interpolację wyznaczyć ilość produktu w próbie badanej.

\(\displaystyle{ 0,904=-0,9211x^2+1,9883x-0,0055}\)
Ostatnio zmieniony 4 sie 2021, o 19:24 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj wyrażenia matematyczne w klamrach [latex][/latex].
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Równanie wielomianowe, wyznaczenie argumentu dla znanej wartości funkcji

Post autor: kruszewski »

Odpowiadając na ten post naruszam regulamin, ale to pierwszy post użytkownika na forum, stosuję więc ulgę i proszę o wybaczenie.
W.Kr.
Pilotka, proszę zapoznać się z regulaminem forum i \(\displaystyle{ LaTeX}\)

\(\displaystyle{ 0,904=-0,9211x^2+1,9883x-0,0055}\)

Przenosimy wyrazy na lewą stronę równości, przez co przyrównujemy równanie do zera by wyznaczyć jego miejsca zerowe, pierwiastki tego równania.
Redukujemy wyrazy podobne i porządkujemy napis wg malejących potęg niewiadomej otrzymując:
\(\displaystyle{ 0,9211 x^2 - 1,9883 x + 0,9095 = 0}\)
Zauważamy, że wyróżnik \(\displaystyle{ \Delta = b^2 - 4ac >0}\), zatem rozwiazanie jest w liczbach rzeczywistych,
sposób rozwiązania np. "deltą".
Wynik rozwiązania to dwie wartości zmiennej \(\displaystyle{ x }\)
Pilotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 sie 2021, o 10:00
Płeć: Kobieta
wiek: 26

Re: Równanie wielomianowe, wyznaczenie argumentu dla znanej wartości funkcji

Post autor: Pilotka »

Dziękuję za pomoc. Następnym razem skorzystam z LaTeX.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ