Mam przykład i nie umiem go rozwiązać. Pomóżcie.
1. Określ dziedzinę wyrażenia, a następnie wykonaj działania i przedstaw wynik w jak najprostszej postaci:
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)�}{8-x�}}\):\(\displaystyle{ \frac{4-x�}{x�+2x+4}}\)
Przykład z wyrażeń wymiernych.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niebo
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Przykład z wyrażeń wymiernych.
Dziedzina:
\(\displaystyle{ x\in R\backslash \lbrace -2;2 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ =\frac{(x-2)^3}{(2-x)(4+2x+x^2)}\cdot \frac{x^2+2x+4}{(2-x)(2+x)}= \\ =\frac{(x-2)^3}{(x-2)(x+2)(x-2)}=\frac{x-2}{x+2}}\)
\(\displaystyle{ x\in R\backslash \lbrace -2;2 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ =\frac{(x-2)^3}{(2-x)(4+2x+x^2)}\cdot \frac{x^2+2x+4}{(2-x)(2+x)}= \\ =\frac{(x-2)^3}{(x-2)(x+2)(x-2)}=\frac{x-2}{x+2}}\)