Wyznacz iloraz
Wyznacz iloraz
Prosze kogos bardziej zaawansowanego o wytlumaczenie mi jak rozwiazac zadanie :
ZADANIE
Jeśli \(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{4}{5}}\), a \(\displaystyle{ \frac{y}{z} = \frac{3}{10}}\) to ile to jest \(\displaystyle{ \frac{x}{z}}\)?
Podkreslam ze oczekuje calego rozwiazania bo wogole nie wiem jak sie zabrac za to z gory dzieki.
Pozdro
ZADANIE
Jeśli \(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{4}{5}}\), a \(\displaystyle{ \frac{y}{z} = \frac{3}{10}}\) to ile to jest \(\displaystyle{ \frac{x}{z}}\)?
Podkreslam ze oczekuje calego rozwiazania bo wogole nie wiem jak sie zabrac za to z gory dzieki.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, o 19:27 przez Kaka1210, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Wyznacz iloraz
A co otrzymasz jeżeli pomnożysz:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y} \frac{y}{z} = \ldots}\)
PS. https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
\(\displaystyle{ \frac{x}{y} \frac{y}{z} = \ldots}\)
PS. https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Wyznacz iloraz
Skoro już zauważyłeś, że \(\displaystyle{ \frac{x}{y} \frac{y}{z} = \frac{x}{z}}\) oraz masz dane \(\displaystyle{ \frac{x}{y}}\) i \(\displaystyle{ \frac{y}{z}}\) to... no właśnie - co?
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Wyznacz iloraz
Tak, ale na przyszłość staraj się posługiwać LaTeX-em przy zapisie https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Wyznacz iloraz
ok ok od teraz ok ale mam jeszcze jedno zadanie z taka trescia pomozesz??:
Maly okrag miesci sie dokladnie wewnatrz polokregu jaki jest stosunek pola malego kola do pola zaczernionego obszaru??
[ Dodano: 19 Października 2007, 20:10 ]
P.S. Zaczerniony obszar jest tam gdzie okrag w tym polokregu nie siega
Maly okrag miesci sie dokladnie wewnatrz polokregu jaki jest stosunek pola malego kola do pola zaczernionego obszaru??
[ Dodano: 19 Października 2007, 20:10 ]
P.S. Zaczerniony obszar jest tam gdzie okrag w tym polokregu nie siega
Wyznacz iloraz
Najpierw przyjmijmy, że \(\displaystyle{ R}\) to promień dużego okręgu, z tego wynika, że promień okręgu leżącego w tym półokręgu to \(\displaystyle{ \frac{R}{2}}\)Kaka1210 pisze:ok ok od teraz ok ale mam jeszcze jedno zadanie z taka trescia pomozesz??:
Maly okrag miesci sie dokladnie wewnatrz polokregu jaki jest stosunek pola malego kola do pola zaczernionego obszaru??
[ Dodano: 19 Października 2007, 20:10 ]
P.S. Zaczerniony obszar jest tam gdzie okrag w tym polokregu nie siega
Pole półokręgu to: \(\displaystyle{ P_1=\frac{\pi R^2}{2}}\) a pole małego koła to \(\displaystyle{ P_2=\frac{\pi R^2}{4}}\)
Pole zaczernionego obszaru \(\displaystyle{ P_3}\) wynosi \(\displaystyle{ P_1-P_2}\)
\(\displaystyle{ P_3=\frac{\pi R^2}{2} - \frac{\pi R^2}{4}=\frac{2\pi R^2-\pi R^2}{4}=\frac{\pi R^2}{4}}\)
Stosunek małego koła to zaczernionego pola wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{1}}\)