Zadanie kombinatoryczne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kondzio34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 kwie 2021, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 3 razy

Zadanie kombinatoryczne

Post autor: kondzio34 »

Niech \(\displaystyle{ n \ge 3.}\)
Na ile sposobów można podzielić zbiór \(\displaystyle{ \{1,2,..,n\}}\) na trzy niepuste i rozłączne podzbiory (przy czym kolejność zbiorów ogrywa rolę)?

Dokładniej więc pytamy, ile jest ciągów \(\displaystyle{ (X_1,X_2,X_3)}\), gdzie \(\displaystyle{ X_1,X_2,X_3}\) są takimi niepustymi i rozłącznymi zbiorami, że \(\displaystyle{ X_1\cup X_2\cup X_3=\{1,2,\dots,n\}.}\)
Ostatnio zmieniony 22 cze 2021, o 11:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{, \}. Poprawa wiadomości.
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 78 razy

Re: Zadanie kombinatoryczne

Post autor: strefa61 »

Poszukaj 'współczynników multimianowych'. Zdaje się, że to było dokładnie to.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2344
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 370 razy

Re: Zadanie kombinatoryczne

Post autor: matmatmm »

Załóżmy chwilowo, że podzbiór \(\displaystyle{ X_1}\) będzie miał \(\displaystyle{ k}\) elementów. Wtedy \(\displaystyle{ k\in\{1,\ldots, n-2\}}\) i podzbiór ten można wybrać na \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) sposobów. Dalej podzbiór \(\displaystyle{ X_2}\) można wybrać na \(\displaystyle{ 2^{n-k}-2}\) sposobów, a ostatni podzbiór \(\displaystyle{ X_3}\) już tylko na \(\displaystyle{ 1}\) sposób.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 728
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 245 razy

Re: Zadanie kombinatoryczne

Post autor: JHN »

Według mnie jest ich
\(\displaystyle{ 3^n-{3\choose2}\cdot2^n+{3\choose1}\cdot1^n}\)
bo kolejnym elementom zbioru przyporządkowuję indeks podzbioru, do którego ma należeć. Wobec niepustości podzbiorów, z reguły w/w mamy powyższe

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Zadanie kombinatoryczne

Post autor: Janusz Tracz »

Gdyby chwilowo zaniedbać kolejność to dostaniemy, że podziałów jest tyle ile

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Stirling_numbers_of_the_second_kind#Simple_identities


\(\displaystyle{ \left\{{n \atop 3}\right\}={\frac {{\frac {1}{1}}(3^{n-1}-2^{n-1})-{\frac {1}{2}}(3^{n-1}-1^{n-1})}{1!}}}\)

wzór jawny na liczb Stirlinga II rodzaju można wyznaczyć znajdując liczbę suriekcji oraz znajdując zależność pomiędzy podziałami a suriekcjami. Teraz jeśli mamy jakiś konkretny podział z to możemy zmieniać kolejność zbiorów na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów ponieważ na pewno element podziału są istotnie różne (a nawet pusto się kroją). Zatem uwzględniając kolejność mamy

\(\displaystyle{ \sharp \left\{ \left( X_1,X_2,X_3\right) : \text{ uporządkowane podziały }[n] \right\} = 3!\left\{{n \atop 3}\right\}.}\)

Przy czym w słowie podział kryje się już, że \(\displaystyle{ (\forall i=1,2,3)X_i \neq \varnothing}\) oraz \(\displaystyle{ X_1 \cup X_2 \cup X_3=[n]}\). Można też od razu doszukać się, że uporządkowane podziały jednoznacznie korespondują z suriekcjami \(\displaystyle{ \left[ \ [n]\ni n\mapsto i\in\left[ 3\right] \ \right] }\) na przykład w taki sposób, że element \(\displaystyle{ X_i}\) przechodzą zawsze na \(\displaystyle{ i}\). Zliczanie suriekcji i ich związek z liczbami Stirlinga II rodzaju można znaleźć na forum.
ODPOWIEDZ