Wykaz ze...

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
julietta_m_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 paź 2007, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wodzisław
Podziękował: 14 razy

Wykaz ze...

Post autor: julietta_m_18 »

Wykaz ze liczba postaci 2 • \(\displaystyle{ 9^{100}}\)- \(\displaystyle{ 9^{99}}\)-\(\displaystyle{ 9^{98}}\) jest liczba podzielna przez 19



??:
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Wykaz ze...

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ 2*9^{100}-9^{99}-9^{98}=2*9*9*9^{98}-9*9^{98}-9^{98}=9^{98}(2*9*9-9-1)=9^{98}*152=19*(8*9^{98})}\)
ODPOWIEDZ