specjalnie dla pewnej osóbki, która nie umie się texem posługiwać:
a) \(\displaystyle{ \tan{\frac{3\pi}{4}}\cdot\sin{\frac{7\pi}{6}}+\cot{\frac{5\pi}{4}}\cdot\cos{\frac{4\pi}{3}}=}\)
b) \(\displaystyle{ \sin{\frac{11\pi}{6}}:\cos{\frac{2\pi}{3}}-\tan{\frac{5\pi}{3}}\cot{\frac{5\pi}{6}}=}\)
c)\(\displaystyle{ \cos{(-\frac{\pi}{6})}\cdot\tan{(-\frac{5\pi}{6})}\cdot\sin{(-\frac{\pi}{3})}\cdot\cot{(-\frac{2\pi}{3})}=}\)
d)\(\displaystyle{ \sin{(-\frac{7\pi}{6})}\cdot\cos{(-\frac{5\pi}{4})}+\tan{(-\frac{5\pi}{3})}\cdot\cot{(-\frac{3\pi}{4})}}\)
zadania - trygonometria..
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
zadania - trygonometria..
a)
\(\displaystyle{ tg\frac{3\pi}{4}\cdot \sin\frac{7\pi}{6}+ctg\frac{5\pi}{4}\cdot cos\frac{4\pi}{3}=tg (\pi-\frac{\pi}{4})\cdot sin(\pi +\frac{\pi}{6}+ctg(\pi+ \frac{\pi}{4})\cdot cos(\pi+\frac{\pi}{4})=-tg\frac{\pi}{4}\cdot (-sin \frac{\pi}{6})+ctg\frac{\pi}{4}\cdot (-cos\frac{\pi}{4})=-1\cdot (-\frac{1}{2})+1\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{1+\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ tg\frac{3\pi}{4}\cdot \sin\frac{7\pi}{6}+ctg\frac{5\pi}{4}\cdot cos\frac{4\pi}{3}=tg (\pi-\frac{\pi}{4})\cdot sin(\pi +\frac{\pi}{6}+ctg(\pi+ \frac{\pi}{4})\cdot cos(\pi+\frac{\pi}{4})=-tg\frac{\pi}{4}\cdot (-sin \frac{\pi}{6})+ctg\frac{\pi}{4}\cdot (-cos\frac{\pi}{4})=-1\cdot (-\frac{1}{2})+1\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{1+\sqrt{2}}{2}}\)