Potęgowanie "większe"
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 maja 2006, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Warszawy
- Podziękował: 1 raz
Potęgowanie "większe"
Jak obliczyc : n do potęgi 49
mój przykład to: pierwiastek z dwóch do potęgi 49
może jakiś wzór trzeba stworzyć...
[ Dodano: 19 Października 2007, 16:22 ]
teścik tex'a
\(\displaystyle{ \frac{2+3}{4+6}=?
\Pi
\gamma
2*3+4=10
\sqrt{2}^{49}=?
{\sqrt[2]{25}}{\sqrt[2]{25}}{\sqrt[2]{25}}
{\sqrt[2]{2}}^{49}
{\sqrt[2]{2}}^{49}\left{\begin{array}{l} \end{array}\right.
{\sqrt[2]{2}}{\sqrt[2]{2}}\left{\begin{array}{l} \end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l} {\sqrt[2]{2}}^{49}\end{array}\right.[{\sqrt[2]{2}}^{49}]
\left{\begin{array}{l} {\sqrt[2]{2}}^{49}\end{array}\right.[{\sqrt[2]{2}}^{49}]UkRown[]}\)
mój przykład to: pierwiastek z dwóch do potęgi 49
może jakiś wzór trzeba stworzyć...
[ Dodano: 19 Października 2007, 16:22 ]
teścik tex'a
\(\displaystyle{ \frac{2+3}{4+6}=?
\Pi
\gamma
2*3+4=10
\sqrt{2}^{49}=?
{\sqrt[2]{25}}{\sqrt[2]{25}}{\sqrt[2]{25}}
{\sqrt[2]{2}}^{49}
{\sqrt[2]{2}}^{49}\left{\begin{array}{l} \end{array}\right.
{\sqrt[2]{2}}{\sqrt[2]{2}}\left{\begin{array}{l} \end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l} {\sqrt[2]{2}}^{49}\end{array}\right.[{\sqrt[2]{2}}^{49}]
\left{\begin{array}{l} {\sqrt[2]{2}}^{49}\end{array}\right.[{\sqrt[2]{2}}^{49}]UkRown[]}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, o 16:10 przez DonVito, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Potęgowanie "większe"
nie bardzo można tu jakikolwiek wzór tworzyć..
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{49}=\sqrt{2}^{48}\cdot\sqrt{2}=2^{24}\cdot\sqrt{2}=4^{12}\cdot\sqrt{2}=16^6\cdot\sqrt{2}=256^3\cdot\sqrt{2}=16777216\sqrt{2}}\)
inaczej sie chyba tego nie da policzyć :/
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{49}=\sqrt{2}^{48}\cdot\sqrt{2}=2^{24}\cdot\sqrt{2}=4^{12}\cdot\sqrt{2}=16^6\cdot\sqrt{2}=256^3\cdot\sqrt{2}=16777216\sqrt{2}}\)
inaczej sie chyba tego nie da policzyć :/
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 maja 2006, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Warszawy
- Podziękował: 1 raz
Potęgowanie "większe"
bo pełne zadanie brzmiało: oblicz pięćdziesiąty wyraz ciągu
\(\displaystyle{ b_n=(\sqrt{2})^{n-1}}\)
i w tym wypadku na maturze zostawiam jako odpowiedź,
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{49}=b_n}\)
czy obliczam twoim sposobem
\(\displaystyle{ 16777216\sqrt{2}=b_n}\)
?
\(\displaystyle{ b_n=(\sqrt{2})^{n-1}}\)
i w tym wypadku na maturze zostawiam jako odpowiedź,
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{49}=b_n}\)
czy obliczam twoim sposobem
\(\displaystyle{ 16777216\sqrt{2}=b_n}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Potęgowanie "większe"
zdecydowanie wystarcza odpowiedź \(\displaystyle{ \sqrt{2}^{49}}\) jeśli nie jest to określane inaczej.. tzn wystarczy, chyba, że inaczej jest w zadaniu opisane
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 maja 2006, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Warszawy
- Podziękował: 1 raz
Potęgowanie "większe"
dzięki
hehe a spróbuj to
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{199}}\)
ja doszedłem do
\(\displaystyle{ 262144^4*262144*512*\sqrt{2}}\)
kalkulator nie wytrzymuje to pewnie będzie z 30 liczb
[ Dodano: 20 Października 2007, 18:19 ]
Czy można wskazać ilość wyrazów 'n' w ciągu skończonym, mając pierwszy, drugi i ostatni wyraz ciągu arytmetycznego?
\(\displaystyle{ 12.5, 11,25, 10, ..., (-5)
(r=1,25)}\)
i później obliczyc sumę bo inaczej to jest niemożliwe muszę mieć n do obl. \(\displaystyle{ S_n}\)
\(\displaystyle{ S_n=\frac{a_1+a_n}{2}*n}\)
hehe a spróbuj to
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{199}}\)
ja doszedłem do
\(\displaystyle{ 262144^4*262144*512*\sqrt{2}}\)
kalkulator nie wytrzymuje to pewnie będzie z 30 liczb
[ Dodano: 20 Października 2007, 18:19 ]
Czy można wskazać ilość wyrazów 'n' w ciągu skończonym, mając pierwszy, drugi i ostatni wyraz ciągu arytmetycznego?
\(\displaystyle{ 12.5, 11,25, 10, ..., (-5)
(r=1,25)}\)
i później obliczyc sumę bo inaczej to jest niemożliwe muszę mieć n do obl. \(\displaystyle{ S_n}\)
\(\displaystyle{ S_n=\frac{a_1+a_n}{2}*n}\)