Średnia artmetyczna, pole i prędkość
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 24 razy
Średnia artmetyczna, pole i prędkość
Witam !!!
Mam zadanko i nie mam pojęcia jak się do niego zabrać.
Średnia temperatura pierwszych 12 dni marca wynosi 3 stopnie, a pierwszych 13 dni 2 stopnie. Jaką temperaturę zanotowano 13 marca?
Wiem jak oblicza się średnią ale nie mam pojęcia jak to zastosować do tego zadania. Jest to zadanie z jedną niewiadomą.
Drugie zadanko to:
Z kwadratowej blachy wykonano pudełko. Wycinając w każdym rogu kwadraty o boku 6 cm, sorządzono siatkę tego pudełka. Pole dna pudełka jest o 336\(\displaystyle{ cm^{2}}\) mniejsze od pola powierzchni blachy. Oblicz Pole i objętość pudełka.
I trzecie:
Droga między dwoma miastami A i B prowadzi przez wzniesienie. Autobus pod górę jedzie z prędkością 25 km/h a z góry z prędkością 50 km/h. Przejazd z miasta A do B trwał 3,5 godz. a z miasta B do A - 4 godz. Jaka jest odległość między miastami.
Ostatnie zadanko należy wykonać układem równań.
Z góry dziękuję za pomoc w analizie zadań.
Temat!
Mam zadanko i nie mam pojęcia jak się do niego zabrać.
Średnia temperatura pierwszych 12 dni marca wynosi 3 stopnie, a pierwszych 13 dni 2 stopnie. Jaką temperaturę zanotowano 13 marca?
Wiem jak oblicza się średnią ale nie mam pojęcia jak to zastosować do tego zadania. Jest to zadanie z jedną niewiadomą.
Drugie zadanko to:
Z kwadratowej blachy wykonano pudełko. Wycinając w każdym rogu kwadraty o boku 6 cm, sorządzono siatkę tego pudełka. Pole dna pudełka jest o 336\(\displaystyle{ cm^{2}}\) mniejsze od pola powierzchni blachy. Oblicz Pole i objętość pudełka.
I trzecie:
Droga między dwoma miastami A i B prowadzi przez wzniesienie. Autobus pod górę jedzie z prędkością 25 km/h a z góry z prędkością 50 km/h. Przejazd z miasta A do B trwał 3,5 godz. a z miasta B do A - 4 godz. Jaka jest odległość między miastami.
Ostatnie zadanko należy wykonać układem równań.
Z góry dziękuję za pomoc w analizie zadań.
Temat!
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, o 12:49 przez Milena, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Średnia artmetyczna, pole i prędkość
1) x - suma temperatur przez 12 dni
y - suma temperatur przez 13 dni
\(\displaystyle{ \frac{x}{12} = 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{13} = 2}\)
\(\displaystyle{ x = 36, y = 26}\)
Temperatura 13 marca wyniosła \(\displaystyle{ y-x=-10}\)
\(\displaystyle{ x = 2*13 - 3*12}\)
2) Za bok podstawy przyjmijmy a, więc pole podstawy wynosi \(\displaystyle{ a^2}\). Skoro w rogach wycięto kwadraciki o boku 6 cm, to boki mają wymiary a x 6.
Z treści zadania wychodzi, że:
\(\displaystyle{ a^2 + 336 = (a + 12)^2}\)
\(\displaystyle{ a = 8}\)
Pole:
\(\displaystyle{ P = a^2 + 4*6a = 64 + 192 = 256 (cm^2)}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ V = P_{podstawy}*h = a*a*6 = 384 (cm^2)}\)
3) http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=33911 tu masz coś podobnego
y - suma temperatur przez 13 dni
\(\displaystyle{ \frac{x}{12} = 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{13} = 2}\)
\(\displaystyle{ x = 36, y = 26}\)
Temperatura 13 marca wyniosła \(\displaystyle{ y-x=-10}\)
Jak z jedna niewiadomą to x to jest ta temperatura 13 marca i:Wiem jak oblicza się średnią ale nie mam pojęcia jak to zastosować do tego zadania. Jest to zadanie z jedną niewiadomą.
\(\displaystyle{ x = 2*13 - 3*12}\)
2) Za bok podstawy przyjmijmy a, więc pole podstawy wynosi \(\displaystyle{ a^2}\). Skoro w rogach wycięto kwadraciki o boku 6 cm, to boki mają wymiary a x 6.
Z treści zadania wychodzi, że:
\(\displaystyle{ a^2 + 336 = (a + 12)^2}\)
\(\displaystyle{ a = 8}\)
Pole:
\(\displaystyle{ P = a^2 + 4*6a = 64 + 192 = 256 (cm^2)}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ V = P_{podstawy}*h = a*a*6 = 384 (cm^2)}\)
3) http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=33911 tu masz coś podobnego
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Podziękował: 4 razy
Średnia artmetyczna, pole i prędkość
Zad.1
x - temperatura 13 marca
\(\displaystyle{ \frac{12\cdot 3+x}{13}=2\\2\frac{10}{13} +\frac{x}{13} =2 |-2\frac{10}{13}\\\frac{x}{13} =-\frac{10}{13} |\cdot 13\\x=-10}\)
x - temperatura 13 marca
\(\displaystyle{ \frac{12\cdot 3+x}{13}=2\\2\frac{10}{13} +\frac{x}{13} =2 |-2\frac{10}{13}\\\frac{x}{13} =-\frac{10}{13} |\cdot 13\\x=-10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Średnia artmetyczna, pole i prędkość
Zad1
Suma temperatur z pierwszych 12 dni marca to 36
x - temperatura 13 marca
Liczę średnią temperaturę 13 dni marca:
(36 + x) : 13 = 2
36 + x = 26
x= -10
Suma temperatur z pierwszych 12 dni marca to 36
x - temperatura 13 marca
Liczę średnią temperaturę 13 dni marca:
(36 + x) : 13 = 2
36 + x = 26
x= -10