Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 paź 2007, o 11:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolków
- Podziękował: 6 razy
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
Witam,mam pracę terminową z matematyki.Jestem chory i nie byłem na lekcjach dlatego nie wiem jak wyłączyć czynnik przed znak pierwiastka.Szukałem w necie ale nic sensownego nie znalazłem.W książce też mam tylko zadania.Wiem,jestem tu nowy ale czy to znaczy,że nie należy mi pomagać?Bardzo bym prosił,żeby ktoś wytłumaczył mi jak to zrobić.Np. na zadaniu nr 1:
WYŁĄCZ CZYNNIK PRZED ZNAK PIERWIASTKA \(\displaystyle{ \sqrt{20}}\)
Jeśli temat jest w złym dziale proszę przenieść.Mam nadzieję,że ktoś wytłumaczy mi jak mam sensownie wykonac to zadanie,bo jak już ktoś mi wytłumaszy na 1 przykładzie to potem sam pójdę już dalej...
BARDZO PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJĘ...
Oskar...
WYŁĄCZ CZYNNIK PRZED ZNAK PIERWIASTKA \(\displaystyle{ \sqrt{20}}\)
Jeśli temat jest w złym dziale proszę przenieść.Mam nadzieję,że ktoś wytłumaczy mi jak mam sensownie wykonac to zadanie,bo jak już ktoś mi wytłumaszy na 1 przykładzie to potem sam pójdę już dalej...
BARDZO PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJĘ...
Oskar...
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 3 wrz 2007, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 7 razy
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
To bardzo proste, popatrz:
\(\displaystyle{ \sqrt(20) = \sqrt(4 * 5) = 2\sqrt(5)}\)
Ponieważ pierwiastek z 4 jest wymierny i wynosi oczywiście 2.
\(\displaystyle{ \sqrt(20) = \sqrt(4 * 5) = 2\sqrt(5)}\)
Ponieważ pierwiastek z 4 jest wymierny i wynosi oczywiście 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 paź 2007, o 11:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolków
- Podziękował: 6 razy
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
A jak będzie pierwiastek 3 stopnia z 270?Bo troszku nie rozumiem jeszcze...
Mógłbyś mi napisać to jakoś bardziej zrozumiale?Np. krop po kroku?
Mógłbyś mi napisać to jakoś bardziej zrozumiale?Np. krop po kroku?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
Rozłóż liczbę pod pierwiastkiem na czynniki pierwsze i jeśli jakiś powtarza się tyle razy, jaki jest stopień pierwiastka, to wyłączasz.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{270}=\sqrt[3]{3\cdot 3\cdot3\cdot 2\cdot 5}=3\cdot \sqrt[3]{2\cdot5}=3\cdot \sqrt[3]{10}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{270}=\sqrt[3]{3\cdot 3\cdot3\cdot 2\cdot 5}=3\cdot \sqrt[3]{2\cdot5}=3\cdot \sqrt[3]{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 paź 2007, o 11:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolków
- Podziękował: 6 razy
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
Dziękuję wszystkim...Pozdrawiam...Jesteście wielcy!
[ Dodano: 19 Października 2007, 13:20 ]
A jeszcze ostatnie pytanko jak zamiast tych 270 jest 32 to wtedy wychodzi 2*2*2*2*2 i wtedy wynik pod pierwiastkiem bedzie 0?
[ Dodano: 19 Października 2007, 13:20 ]
A jeszcze ostatnie pytanko jak zamiast tych 270 jest 32 to wtedy wychodzi 2*2*2*2*2 i wtedy wynik pod pierwiastkiem bedzie 0?
- asia344
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 cze 2007, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 8 razy
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
Nie wtedy będzie tak \(\displaystyle{ \sqrt[3]{32}=\sqrt[3]{2\cdot2\cdot2\cdot2\cdot2}=2\cdot\sqrt[3]{2\cdot2}=2\cdot\sqrt[3]{4}}\)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
Pod pierwiastkiem zawsze musi coś być być. Liczbe pod pierwiastkową dzielisz na dwie liczby, w tym jedną taką którą można spierwiastkować(np. 12 na 4 i 3. 4 da się spierwiastkować, 3 nie) i potem ją pierwiastkujesz. Wynik pierwiastkowania tej liczby dajesz przed pierwiastek.
Lepiej nie opisze
Lepiej nie opisze
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
Witam a może ktoś mi wyliczyć takie zadania, jeżeli będę miał wyliczone to od razu załapię, o co biega:
\(\displaystyle{ \sqrt{12}\\
\sqrt{28}\\
\sqrt[3]{32}\\
\sqrt[3]{108}}\)
Te 2 ostatnie to pierwiastki 3 stopnia, sorki ale wiem jak tu sie robi pierwiastki i stopnie.
Dzięki z góry...
\(\displaystyle{ \sqrt{12}\\
\sqrt{28}\\
\sqrt[3]{32}\\
\sqrt[3]{108}}\)
Te 2 ostatnie to pierwiastki 3 stopnia, sorki ale wiem jak tu sie robi pierwiastki i stopnie.
Dzięki z góry...
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008, o 21:29 przez czoja, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 10:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Pomógł: 1 raz
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka?np.(PIERW. KWAD. z 2
\(\displaystyle{ \sqrt{12}=\sqrt{4*3}=\sqrt{4}\cdot\sqrt{3}=2\sqrt{2x}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{28} =\sqrt{4}\cdot\sqrt{7}=2\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{32}=\sqrt[3]{8}\cdot\sqrt[3]{4}=2\sqrt[3]{4}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{108}=\sqrt[3]{27}\cdot\sqrt[3]{4}=3\sqrt[3]{4}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{28} =\sqrt{4}\cdot\sqrt{7}=2\sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{32}=\sqrt[3]{8}\cdot\sqrt[3]{4}=2\sqrt[3]{4}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{108}=\sqrt[3]{27}\cdot\sqrt[3]{4}=3\sqrt[3]{4}}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008, o 21:31 przez fala19, łącznie zmieniany 1 raz.