prędkość polowa
-
korki_fizyka
- Użytkownik

- Posty: 654
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: prędkość polowa
Step 2:
Przez \(\displaystyle{ x}\) oznaczam aphelium Ziemi, a jej peryhelium jako \(\displaystyle{ y}\) .
Pole elipsy to \(\displaystyle{ \pi ab}\) gdzie \(\displaystyle{ a= \frac{ x+y}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ b= \sqrt{\left( \frac{x+y}{2} \right)^2-\left( \frac{x-y}{2} \right)^2 } }\)
Rok o którym wspomina Korki to rok gwiezdny.
Przez \(\displaystyle{ x}\) oznaczam aphelium Ziemi, a jej peryhelium jako \(\displaystyle{ y}\) .
Pole elipsy to \(\displaystyle{ \pi ab}\) gdzie \(\displaystyle{ a= \frac{ x+y}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ b= \sqrt{\left( \frac{x+y}{2} \right)^2-\left( \frac{x-y}{2} \right)^2 } }\)
Rok o którym wspomina Korki to rok gwiezdny.
-
korki_fizyka
- Użytkownik

- Posty: 654
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Re: prędkość polowa
Gwiazdowy, a gwiezdne to były wojny
ale nie bądźmy tacy dokładni odległość do najbliższej gwiazdy jest ponad 200 000x większa niż do Słońca. Gdyby były potrzebne szczegółowe dane nt. orbity Ziemi, to służę tabelkami.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: prędkość polowa
Gwiazdowy, touche!
PS
Ciekawe czy alternatywne ''rozwiązanie'' z Średnia prędkość polowa Ziemi wokół Słońca do ten sam wynik?
PS
Ciekawe czy alternatywne ''rozwiązanie'' z Średnia prędkość polowa Ziemi wokół Słońca do ten sam wynik?
-
korki_fizyka
- Użytkownik

- Posty: 654
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Re: prędkość polowa
To są wysiłki rzemieślnika bez polotu.kerajs pisze: 8 cze 2021, o 14:57 Gwiazdowy, touche!
PS
Ciekawe czy alternatywne ''rozwiązanie'' z Średnia prędkość polowa Ziemi wokół Słońca do ten sam wynik?
