mam takie zadanie.
najpierw udowodnic ze liczba naturalna jest podzielna przez 5 wtedy i tylko wtedy jesli jej kwadrat jest podzielny przez 5.
z tym nie ma problemu.
a teraz :
uzywajac w/w dowodu , wykaz ze \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) jest niewymierny.
robie tak
nie wprost:)
zakladam ze jest wymierny czyli \(\displaystyle{ \sqrt{5} = m/n}\) i NWD n i m to 1
podnosze do kwadratu i wymnazam. i mam
\(\displaystyle{ 5n^2=m^2}\) czyli m^2 jest podzielne przez 5 czyli na podstawie w/w twierdzenia jest podzielne przez 5. czyli
\(\displaystyle{ m=\sqrt{5}n}\) czyli zeby m bylo podzielne przez 5 to n musi byc, ale wczensiej powiedzialem ze NWD m i n to 1 wiec
ta da :sprzecznosc:)
czy szanowni państwo widzą tu blad ? bo na pon musze oddac dowód i sie chce upewnic
P.S
wiem ze mozna to jakos udowodnic z liczbami pierwwszymi, ale jeszcze do nich nie doszedlem
Gorąco prosze o odpowiedz
i dziekuje
pzdr
Armania
czy dobrze rozwiązuje ....
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
czy dobrze rozwiązuje ....
dowodzik w sumie zgrabny i poprawny ale ja bym tam troszkę inaczej zapisał jednak..
może coś takiego:
mamy:
\(\displaystyle{ 5n^2=m^2}\) czyli m jest podzielne przez 5.. ale z wyższego dowodu mamy iż:
\(\displaystyle{ m=5k}\) gdzie k całkowite oraz NWD(k,m)=1.. podnosząc do kwadratu otrzymujemy:
\(\displaystyle{ m^2=25k^2}\)
z tego i z pierwszego równania otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 5n^2=25k^2\iff n^2=5k^2}\) czyli \(\displaystyle{ n^2}\) jest podzielne przez 5.. z powyższego dowodu otrzymujemy że \(\displaystyle{ n}\) również podzielne przez 5..
a z tego, że m i n podzielne przez 5 otrzymujemy sprzeczność z założeniem, że NWD(m,n)=1
chociaż Twój dowód w sumie również poprawny.. ale mógłbyś tam dodać że n podzielne przez 5 dlatego że \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) nie jest podzielne przez 5
no takie w sumie niewielkie różnice.. pozdro
może coś takiego:
mamy:
\(\displaystyle{ 5n^2=m^2}\) czyli m jest podzielne przez 5.. ale z wyższego dowodu mamy iż:
\(\displaystyle{ m=5k}\) gdzie k całkowite oraz NWD(k,m)=1.. podnosząc do kwadratu otrzymujemy:
\(\displaystyle{ m^2=25k^2}\)
z tego i z pierwszego równania otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 5n^2=25k^2\iff n^2=5k^2}\) czyli \(\displaystyle{ n^2}\) jest podzielne przez 5.. z powyższego dowodu otrzymujemy że \(\displaystyle{ n}\) również podzielne przez 5..
a z tego, że m i n podzielne przez 5 otrzymujemy sprzeczność z założeniem, że NWD(m,n)=1
chociaż Twój dowód w sumie również poprawny.. ale mógłbyś tam dodać że n podzielne przez 5 dlatego że \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) nie jest podzielne przez 5
no takie w sumie niewielkie różnice.. pozdro