Cześć mam laga mózgu, jak to rozpisać i jaka jest pochodna z ten funkcji? (Rozpisać nie mam na myśli z definicji)
\(\displaystyle{ \frac{3}{x \sqrt{x} } }\)
Obliczenie podchodnej
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Re: Obliczenie podchodnej
No można np. tak: \(\displaystyle{ \frac{3}{x\sqrt{x}}=3x^{-\frac32}.}\)
JK
JK
-
kondzio34
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 24 kwie 2021, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
Re: Obliczenie podchodnej
To mam jeszcze jedno pytanko jak mam
\(\displaystyle{ f(x) = (x+2)(3x^2+1)(x^3-2) }\) to najpierw liczę pochodną z \(\displaystyle{ (x+2)(3x^2+1) }\) a następnie wykonuje mnozenie na pochodnych (tej ktorej mi wyszła z poprzedniego razy pochodna z \(\displaystyle{ x^3-2 }\)?
\(\displaystyle{ f(x) = (x+2)(3x^2+1)(x^3-2) }\) to najpierw liczę pochodną z \(\displaystyle{ (x+2)(3x^2+1) }\) a następnie wykonuje mnozenie na pochodnych (tej ktorej mi wyszła z poprzedniego razy pochodna z \(\displaystyle{ x^3-2 }\)?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Re: Obliczenie podchodnej
Nie. Pochodna iloczynu to nie jest iloczyn pochodnych.
Jeżeli chcesz liczyć pochodną jako pochodną iloczynu, to najpierw sprawdź, jak wygląda wzór na pochodną iloczynu.
Jeżeli nie chcesz, to wymnóż te nawiasy, żeby dostać wielomian (szóstego stopnia) i różniczkuj normalnie.
JK
Jeżeli chcesz liczyć pochodną jako pochodną iloczynu, to najpierw sprawdź, jak wygląda wzór na pochodną iloczynu.
Jeżeli nie chcesz, to wymnóż te nawiasy, żeby dostać wielomian (szóstego stopnia) i różniczkuj normalnie.
JK