Ciag artmetyczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
IchBinHier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zagranica

Ciag artmetyczny

Post autor: IchBinHier »

wiedzaz ze

S= n/2 [2a+(n-1)d]

znajdz sume wielokrotnosci 3 od 15 do 72
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Ciag artmetyczny

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ a_{n}=a_{1}+(n-1)r\\
72=15+3n-3\\
60=3n\\
n=20\\
S_{20}=\frac{15+72}{2}\cdot 20=10800}\)
ODPOWIEDZ