Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 mar 2007, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
zadanie 1
w pudelku jest 5 kul bialych i 3 kule czarne. Losujemy jednoczesnie 2 kule. Oblizc prawdopodobienstwo zdarzen:
a) wylosowane kule sa biale
b) wylosowane kule sa roznokolorowe
zadanie 2
rzucamy 3 roznokolorowymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
a) na wszystkich kosciach wypadla parzysta liczba oczek
b) na kazdej kosci wypadla inna liczba oczek
zadanie 3
Na egzamin przygotowano 50pytan, zdajacy zna odpowiedz na 25 z nich. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze po wylosowaniu 3 pytan zdajacy odpowie na wszystkie.
zadanie 4
ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i układamy z nich liczbę tzrycyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
a) utworzona liczba jest parzysta
b) utworzona liczba jest mniejsza niz 350.
zadanie 5
Skończyło się przyjęcie, wsazyscy udaja sie parami do swoich domow. Podczas pozegnania wymieniono 112 usciskow dloni. Przyjecie przebiegalo i zakonczylo sie w milym nastroju, pary skierowaly sie do domow wspolnie, wobec tego nie sciskaly sobie rak. Ile osob bylo na przyjeciu?
zadanie 6
W windzie 10-pietrowego budynku jest 5 osob. Oblicz prawdopodobienstwo, ze kazda z tych osob wysiadzie na innym pietrze.
zadanie 7
do 5 zaadresowanych kopert wkladamy na chybił trafił 5 napisanych wczesniej listow. Oblicz prawdopodobienstwo, że każdy z listo trafi do wlasciwego adresata.
w pudelku jest 5 kul bialych i 3 kule czarne. Losujemy jednoczesnie 2 kule. Oblizc prawdopodobienstwo zdarzen:
a) wylosowane kule sa biale
b) wylosowane kule sa roznokolorowe
zadanie 2
rzucamy 3 roznokolorowymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
a) na wszystkich kosciach wypadla parzysta liczba oczek
b) na kazdej kosci wypadla inna liczba oczek
zadanie 3
Na egzamin przygotowano 50pytan, zdajacy zna odpowiedz na 25 z nich. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze po wylosowaniu 3 pytan zdajacy odpowie na wszystkie.
zadanie 4
ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i układamy z nich liczbę tzrycyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
a) utworzona liczba jest parzysta
b) utworzona liczba jest mniejsza niz 350.
zadanie 5
Skończyło się przyjęcie, wsazyscy udaja sie parami do swoich domow. Podczas pozegnania wymieniono 112 usciskow dloni. Przyjecie przebiegalo i zakonczylo sie w milym nastroju, pary skierowaly sie do domow wspolnie, wobec tego nie sciskaly sobie rak. Ile osob bylo na przyjeciu?
zadanie 6
W windzie 10-pietrowego budynku jest 5 osob. Oblicz prawdopodobienstwo, ze kazda z tych osob wysiadzie na innym pietrze.
zadanie 7
do 5 zaadresowanych kopert wkladamy na chybił trafił 5 napisanych wczesniej listow. Oblicz prawdopodobienstwo, że każdy z listo trafi do wlasciwego adresata.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2007, o 12:31 przez schatzi, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
W przypadku większości (wszystkich?) z tych zadań, na Forum, a często nawet w Zbiorze Zadań są bardzo podobne zadania. Spróbuj skorzystać z tamtych rozwiązań.
Ewentualnie napisz, w czym konkretnie masz problem, postaramy się naprowadzić i dać wskazówki.
Ewentualnie napisz, w czym konkretnie masz problem, postaramy się naprowadzić i dać wskazówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- Pomógł: 15 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
To jest klasyczny przyklad użytkownika, który traktuje forum jak czarną skrzynkę do rozwiązywania zadań. Juz nawet nie ma słowa "Cześć, mam prośbę" tylko od razu sie wkleja zadania i czeka na odpowiedz. Uważam, ze nie powinno sie nikomu rozwiązywać zadań w ten sposób. To bardzo demoralizujące.
Najpierw trzeba samemu wykazać inicjatywę a dopiero później liczyć na pomoc.
Najpierw trzeba samemu wykazać inicjatywę a dopiero później liczyć na pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 mar 2007, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
słuchaj ostatnim razem jak napisalam "potrzebuje pomocy" to dostalam zjebki....dzis jak tego nie rozbie tez dostaje...ludzie zdecydujcie sie!!
[ Dodano: 18 Października 2007, 22:09 ]
a tak w ogole to mam problem tylko z 5, 6, 7 zadaniem bo ich kompletnie nie kapuje....
[ Dodano: 19 Października 2007, 12:21 ]
odp. do zadania 1
[omega]= (8 po 2)=28
a) [A]=5 po 2=10
P[A]=5/14
b)
=(5 po 1)(3 po 1)=15
P=15/28
odpowiedz do zadania3
(25 po 3)=2300
(50 po 3)=19600
P[A]=2300/19600
Dobrze w ogole mysle??
[ Dodano: 18 Października 2007, 22:09 ]
a tak w ogole to mam problem tylko z 5, 6, 7 zadaniem bo ich kompletnie nie kapuje....
[ Dodano: 19 Października 2007, 12:21 ]
odp. do zadania 1
[omega]= (8 po 2)=28
a) [A]=5 po 2=10
P[A]=5/14
b)
=(5 po 1)(3 po 1)=15
P=15/28
odpowiedz do zadania3
(25 po 3)=2300
(50 po 3)=19600
P[A]=2300/19600
Dobrze w ogole mysle??
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
Podejrzewam, że poprzednio "potrzebuje pomocy" znalazło się w temacie postu, a to jest niezgodne z Regulaminem.schatzi pisze:słuchaj ostatnim razem jak napisalam "potrzebuje pomocy" to dostalam zjebki....dzis jak tego nie rozbie tez dostaje...ludzie zdecydujcie sie!!
Poza tym, bądź tak miła i nie poprawiaj tematu na nieregulaminowy, dobrze?
Zadania pierwsze i trzecie rozwiązane dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 mar 2007, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
Dziekuje bardzo za odpowiedz...ide dalej rozwiazywac i jak cos wymysle to zamieszcze....z gory dzieki:)
[ Dodano: 19 Października 2007, 12:59 ]
zaczelam liczyc 6
i utknelam bo zrobilam tak ze 10^ 5=100000
ale nie wiem co dalej:(
[ Dodano: 19 Października 2007, 12:59 ]
zaczelam liczyc 6
i utknelam bo zrobilam tak ze 10^ 5=100000
ale nie wiem co dalej:(
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
5. \(\displaystyle{ {n \choose 2}-\frac{n}{2}=112 n=16}\)
6. \(\displaystyle{ \frac{{10 \choose 5}5!}{10^5}}\)
7. \(\displaystyle{ \frac{1}{5!}}\) (przy założeniu, że do każdej koperty trafia dokładnie jeden list)
6. \(\displaystyle{ \frac{{10 \choose 5}5!}{10^5}}\)
7. \(\displaystyle{ \frac{1}{5!}}\) (przy założeniu, że do każdej koperty trafia dokładnie jeden list)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 mar 2007, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
dziekuje slicznie...ratujecie mi zycie:D:D:D
[ Dodano: 19 Października 2007, 15:09 ]
zadanie 2
Omega| = 6^3 = 216
b) A - na kazdej kostce wypadla inna ilczba oczek;
|A| = 6*5*4
P(A)= 20/36 = 5/9
tak jest dobzre??
[ Dodano: 19 Października 2007, 15:09 ]
zadanie 2
Omega| = 6^3 = 216
b) A - na kazdej kostce wypadla inna ilczba oczek;
|A| = 6*5*4
P(A)= 20/36 = 5/9
tak jest dobzre??
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
Zadanie 2b dobrze.
Zad 2a:
Na każdej parzysta: \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 3=27}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{27}{216}=\frac{1}{8}}\)
Zad 2a:
Na każdej parzysta: \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 3=27}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{27}{216}=\frac{1}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 mar 2007, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Pudełko z kulami, 3 kości, egzamin, losowanie cyfr...
dziekuej bardzo:) teraz tylko posiedze nad 4 i juz:)
[ Dodano: 20 Października 2007, 16:40 ]
co do 4
to ja to zrobilam tak:
że jest to wariacja 3-elementowa ze zbioru 6-elementowego
czyli mozliwych rezultatow pierwszej cyfry jest 6, drugiej 5, a trzeciej 4, z tego wynika
6*5*4=120
a co dalej??? nie wiem wlsnie czy w ogole dobrze mysle.....gdyby ktos mogl bylabym wdzieczna
[ Dodano: 20 Października 2007, 16:40 ]
co do 4
to ja to zrobilam tak:
że jest to wariacja 3-elementowa ze zbioru 6-elementowego
czyli mozliwych rezultatow pierwszej cyfry jest 6, drugiej 5, a trzeciej 4, z tego wynika
6*5*4=120
a co dalej??? nie wiem wlsnie czy w ogole dobrze mysle.....gdyby ktos mogl bylabym wdzieczna