Granica ciągu.

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Madzzia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 12 mar 2021, o 12:54
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 21 razy

Granica ciągu.

Post autor: Madzzia »

Mogłabym prosić o sprawdzenie poprawności rozwiązania tego przykładu?
\(\displaystyle{ \lim_{n \to + \infty } \frac{n^3+(1-n)^3}{ \sqrt[3]{343n^6+64n^4} }= \lim_{n \to + \infty } \frac{n^3+1-3n+3n^2-n^3}{7n^2 \sqrt[3]{1+ \frac{64}{343n^2} } }=\lim_{n \to + \infty } \frac{3n^2-3n+1}{7n^2 \sqrt[3]{1+ \frac{64}{343n^2} }}= \frac{3}{7} }\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3356 razy

Re: Granica ciągu.

Post autor: kerajs »

OK
ODPOWIEDZ