1 zadanie
Dominika zapisała ulamek własciwy ,w którym suma licznika i mianownika jest równa 20 .gdy licznik ułamka zwiększymy o 3, a mianownik zmniejszymy o 3 to otrzymamy ulamek równy 1. Jaki ułamek zapisała Dominika
2 zadanie
jedna stopa to 12 cali ,jeden jard to 3 stopy .jaka część odcinka o dugości 5 jardów stanowi odcinek o długości 7 cali? To są zadania z podstawówki proszę o pomoć
Temat poprawiłam.
Zapoznaj się z regulaminem.
ariadna
Prosił bym obardziej prostszy sposób obliczenia tych zadań to jest matematyka klasa 4 szkoła podstawowa .ZA CO Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJE
Przeliczanie jednostek, zależności w ułamku
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Przeliczanie jednostek, zależności w ułamku
1)
x-licznik
y=mianownik
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=20\\ \frac {x+3}{y-3} =1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=13\\ x=7\end{cases}}\)
2)
x-stopa
y-jard
x=12;
\(\displaystyle{ \\
y=3x=36 \\
\frac {7}{5y} = \frac {7}{180}}\)
x-licznik
y=mianownik
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=20\\ \frac {x+3}{y-3} =1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=13\\ x=7\end{cases}}\)
2)
x-stopa
y-jard
x=12;
\(\displaystyle{ \\
y=3x=36 \\
\frac {7}{5y} = \frac {7}{180}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Przeliczanie jednostek, zależności w ułamku
na poziomie szkoły podstawowej to mozna zrobić tak:
Z zadania wynika, że licznik i mianownik różnią się o 6 (mianownik jest o 6 wiekszy).
20-6=14
14:2=7 - licznik
7+6=13 - mianownik
Z zadania wynika, że licznik i mianownik różnią się o 6 (mianownik jest o 6 wiekszy).
20-6=14
14:2=7 - licznik
7+6=13 - mianownik