Kilka pytań do zadania:
Sterowiec porusza sie na H=2000m w kierunku poziomym z prędkością u=20m/s. Ze streowca wyrzucono kulkę nadając jej poziomą predkość pocżatkową v =5m/s (wzgledem sterowca) w chwili gdy przelatywał on nad masztem stacji radiowej. Jak daleko od masztu upadła kulka?Jaki był czas ruchu kulki? Wyznaczyć przyspieszenie całkowite a oraz składową styczną as przyspieszenia kulki po czasie 3s od momentu wyrzucenia. opory powietrza zaniedbać. Jka zalezy promień krzywizny toru kulki od czasu? g=10m/s2
Rozumiem, że mamy do czynienia z rzutem poziomym. Trzeba obliczyć zasięg: d=v•√2h/g,wychodzi 500, czas wychodzi mi 20s. Przyspieszenie całkowite to g albo -g, a co z reszztą??Prosze o pomoc i sprawdzenie moich obliczeń.