1. Na bokach kwadratu ABCD o polus 16cm^2, zaznaczamy punkty K,L,M,N tak, że: |AK|=|DL|=|CM|=|BN|(jak na rysunku). Jak należy wybrac punkty K,L,M,N aby pole czworokąta KLMN było najmniejsze?Obrazek : http://img518.imageshack.us/my.php?imag ... tuumr6.jpg
2. Trójkąt rónwoboczny ABC ma bok długości 10cm. Na jego bokach obrano punkty M,N,P tak, że |AM|=|BN|=|CP|(jak na rysunku). Jak należy wybrac punkty M,N,P, aby pole trójkąta MNP było najmniejsze? Obrazek: http://img518.imageshack.us/my.php?imag ... uu1rq4.jpg
P.S. Obrazki niedokładne, ale oddają ogólną postac rzeczy

Pomoże mi ktoś?;>