Czy taki zapis jest poprawny?

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
astroau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 25 mar 2021, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30
Pomógł: 1 raz

Czy taki zapis jest poprawny?

Post autor: astroau »

Mam zadanie rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^2-3x+2=0\\
\Delta=9-8=1\\
\sqrt{\Delta}=1\\
x_{1}=\frac{3-1}{2}=\frac{2}{2}=1\\
x_{2}=\frac{3+1}{2}=\frac{4}{2}=2\\
x=1 \vee x=2
}\)

Czy mogę zapisać rozwiązanie zamiast \(\displaystyle{ x=1 \vee x=2}\) tak \(\displaystyle{ x \in \{1,2\}}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36083
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5346 razy

Re: Czy taki zapis jest poprawny?

Post autor: Jan Kraszewski »

Możesz.

JK
astroau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 25 mar 2021, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30
Pomógł: 1 raz

Re: Czy taki zapis jest poprawny?

Post autor: astroau »

Chyba taki zapis jest bardziej elegancki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36083
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5346 razy

Re: Czy taki zapis jest poprawny?

Post autor: Jan Kraszewski »

Dlaczego? Ja nie widzę w tym nic bardziej eleganckiego, rzekłbym nawet, że jest bardziej sztuczny.

JK
ODPOWIEDZ