znalezc dwusieczna

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Pumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy

znalezc dwusieczna

Post autor: Pumba »

W trojkacie ABC dane sa boki a i b oraz kat C= 120. Znalezc dwusieczna kata C.

prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

znalezc dwusieczna

Post autor: Lady Tilly »

Pumba pisze: Znalezc dwusieczna kata C.
AU
AU
4cbb2bf74cd68ec5.jpg (7.11 KiB) Przejrzano 67 razy

\(\displaystyle{ \frac{y}{z}=\frac{b}{a}}\)
oraz
\(\displaystyle{ z=c-y}\)
\(\displaystyle{ c=\sqrt{a^{2}+b^{2}-2abcos60^{o}}}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=b^{2}+x^{2}-2xbcos60^{o}}\)
\(\displaystyle{ z^{2}=a^{2}+x^{2}-2axcos60^{o}}\)
ODPOWIEDZ