Działania na potęgach.
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Działania na potęgach.
Proszę o pomoc w obliczeniach:
a)\(\displaystyle{ 625^{0,25} - 1,5 * 100^{\frac{3}{2}} + 0,25^{-2,5}}\)
b) \(\displaystyle{ 0,008^-{\frac{1}{3}} - (-0,2)^{-2} * 8 + (12\frac{1}{4})^{\frac{1}{2} * (-4)}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{2} * 216^{\frac{2}{3}} + (5,27^{-3})^{0} - 81^{0,75} * (0,5)^{-1}}\)
d)\(\displaystyle{ (0,125^-{\frac{2}{3}} * 0,25^{-2})^{\frac{1}{3}} + (81^{0,5} * 9^{-2})^-{\frac{1}{4}}}\)
e)\(\displaystyle{ [[(\frac{2}{3})^{-\frac{4}{3}}]^{\frac{2}{3}} - 1,5 : ({\frac{3}{2})^{\frac{1}{9}}] * 121^{\frac{5}{8}}}\)
Proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie kumam o co tu chodzi.
a)\(\displaystyle{ 625^{0,25} - 1,5 * 100^{\frac{3}{2}} + 0,25^{-2,5}}\)
b) \(\displaystyle{ 0,008^-{\frac{1}{3}} - (-0,2)^{-2} * 8 + (12\frac{1}{4})^{\frac{1}{2} * (-4)}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{2} * 216^{\frac{2}{3}} + (5,27^{-3})^{0} - 81^{0,75} * (0,5)^{-1}}\)
d)\(\displaystyle{ (0,125^-{\frac{2}{3}} * 0,25^{-2})^{\frac{1}{3}} + (81^{0,5} * 9^{-2})^-{\frac{1}{4}}}\)
e)\(\displaystyle{ [[(\frac{2}{3})^{-\frac{4}{3}}]^{\frac{2}{3}} - 1,5 : ({\frac{3}{2})^{\frac{1}{9}}] * 121^{\frac{5}{8}}}\)
Proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie kumam o co tu chodzi.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 15:35 przez Petermus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Działania na potęgach.
Nie bardzo wiem, jak (i od kiedy) takie działania wylicza się za pomocą wzorów skróconego mnożenia.
Ale może spróbuj za pomocą wzorów, które napisałam wyżej?
Ale może spróbuj za pomocą wzorów, które napisałam wyżej?
-
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 68 razy
Działania na potęgach.
Petermus, zadanka ze zbioru wydawnictwa OE, poznałem, bo sam niedawno je rozwiązywałem. Te wzory co napisała Kasia musiały być u Ciebie na lekcji, a jeśli nie, to zajrzyj do podręcznika. Wszystko jest ładnie wyjaśnione.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Działania na potęgach.
\(\displaystyle{ 625^{0,25} - 1,5\cdot 100^{\frac{3}{2}} + 0,25^{-2,5}=
625^{\frac{1}{4}}-1,5\cdot \sqrt{100^3}+0,25^{-\frac{5}{2}}=
\sqrt[4]{625}-1,5 1000+4^{\frac{5}{2}}=
5-1500+\sqrt[2]{4^5}=5-1500+32=-1463}\)
625^{\frac{1}{4}}-1,5\cdot \sqrt{100^3}+0,25^{-\frac{5}{2}}=
\sqrt[4]{625}-1,5 1000+4^{\frac{5}{2}}=
5-1500+\sqrt[2]{4^5}=5-1500+32=-1463}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Działania na potęgach.
Dziękuję.
[ Dodano: 18 Października 2007, 16:29 ]
Proszę o pomoc w wykonaniu przykładów d i e, ponieważ wykonuje je i wykonuje i poprawny wynik nie chce mi wyjść. PROSZĘ o pomoc.
[ Dodano: 18 Października 2007, 16:29 ]
Proszę o pomoc w wykonaniu przykładów d i e, ponieważ wykonuje je i wykonuje i poprawny wynik nie chce mi wyjść. PROSZĘ o pomoc.