Szereg artmetyczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
IchBinHier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zagranica

Szereg artmetyczny

Post autor: IchBinHier »

Meczy mnie zadanko:

Wielokata ma 10 bokow. dlugosc bokow zaczyna sie od najmniejszych z szerego artmetycznego. Obwod wynosci 675cm a dlugosc najdluzszego boku jest rowna 2 razy najkrotszy bok. Znajdz wspolna roznice w dlugosciach i ustal pierwszy szereg (Un)
tmk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustka
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 8 razy

Szereg artmetyczny

Post autor: tmk »

ciąg 10-cio elementowy. obwód czyli suma ciągu to 675.
\(\displaystyle{ a_{10}=2a_1\\
a_1+9r=2a_1 => a_1=9r\\
S_{10}=675\\
\frac{a_1+2a_1}{2}\cdot 10=675\\
5(3a_1)=675\\
a_1=45\\
45=9r => r=5\\
a_n=45+(n-1)5}\)

Wspolna roznica w dlugosciach to pewnie to chodzi o r.
IchBinHier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zagranica

Szereg artmetyczny

Post autor: IchBinHier »

Dzieki :*
ODPOWIEDZ