Mamy równanie \[ t=\frac{y'x-y}{vy'} \] w książce napisane jest dalej, że po zróżniczkowaniu względem \(\displaystyle{ x}\) otrzymujemy: \[ \frac{dt}{dx}=\frac{yy''}{vy'^{2}} \] dlaczego tak? trzeba by skorzystać tu ze wzoru \[ \left( \frac{f(x)}{g(x)}\right)'=\frac{f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{g^{2}(x)} \] więc jeśli liczymy po \(\displaystyle{ x}\) i jeśli \[ f(x)=y'x-y \] to pochodna po \(\displaystyle{ x}\) to \[f'(x)=y' \] prawda? zaś jeśli \[ g(x)=vy'\] to tu pochodna po \(\displaystyle{ x}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\).
Dodano po 38 minutach 46 sekundach:
Dobra, już wiem jak będzie.
pochodna po x
- epicka_nemesis
- Użytkownik

- Posty: 415
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
pochodna po x
Ostatnio zmieniony 28 mar 2021, o 21:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy