ile % sumy przemnozyc przez wspolczynnik zeby wyszlo to samo

Osobny dział dla miłośników procentów.
123tomek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

ile % sumy przemnozyc przez wspolczynnik zeby wyszlo to samo

Post autor: 123tomek »

Wiem ze to pewnie banal ale mam totalne zacmienie umyslu. Jak najprosciej rozwiazac takie zadanie?
Kurs na mecz wynosi 2:1 za wygrana (czyli jak postawi sie 1zl to wygrywa sie 2zl) 3:1 za remis i 5:1 za przegrana (wygrana drugiego zespolu). Jak podzielic kwote pieniedzy tak zeby niezaleznie od wyniku otrzymac taka sama wygrana?

Tomek

[ Dodano: 18 Października 2007, 15:25 ]
Ok juz to w koncu wyliczylem. Wiedzialem ze banalne ale moze sie komus przydac.

K1 - kurs 1 (x2)
K2 - kurs 2 (x3)
K3 - kurs 3 (x5)
S1-S3 - stawki jakie nalezy postawic
G - gotowka (suma S1-3)

S1=((1/K1)/(1/K1+1/K2+1/K3)*G)
S2=((1/K2)/(1/K1+1/K2+1/K3)*G)
S3=((1/K3)/(1/K1+1/K2+1/K3)*G)
ODPOWIEDZ