Delta - równania kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
Delta - równania kwadratowe
Moj pierwszy post:D
a) Prosze o sprawdzenie:
5x�-13x-6
5x�-10x-3x-6
5x(x-2)-3(x-2)
(5x-3)(x-2)
b) Jak wyliczyc 3x�+2x-15=0 uzywajac wzrou na delte??? Probowalam ale cos mi nie wychodzi;(
aa tak prtzy okazji,troszeczke z innej bajki czy 3/3√7 mozna zapisac w jescze prostszej formie??
Dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
IchBinHier:)
a) Prosze o sprawdzenie:
5x�-13x-6
5x�-10x-3x-6
5x(x-2)-3(x-2)
(5x-3)(x-2)
b) Jak wyliczyc 3x�+2x-15=0 uzywajac wzrou na delte??? Probowalam ale cos mi nie wychodzi;(
aa tak prtzy okazji,troszeczke z innej bajki czy 3/3√7 mozna zapisac w jescze prostszej formie??
Dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
IchBinHier:)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 16:19 przez IchBinHier, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Delta - równania kwadratowe
b)
\(\displaystyle{ \Delta=4+180=184\\
\sqrt{\Delta}=2\sqrt{46}\\
x_{1}=\frac{-2+2\sqrt{46}}{6}=\frac{2(-1+\sqrt{46}}{6}=\frac{-1+\sqrt{46}}{3}\\
x_{2}=\frac{-2-2\sqrt{46}}{6}=\frac{2(-1-\sqrt{46}}{6}=\frac{-12\sqrt{46}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4+180=184\\
\sqrt{\Delta}=2\sqrt{46}\\
x_{1}=\frac{-2+2\sqrt{46}}{6}=\frac{2(-1+\sqrt{46}}{6}=\frac{-1+\sqrt{46}}{3}\\
x_{2}=\frac{-2-2\sqrt{46}}{6}=\frac{2(-1-\sqrt{46}}{6}=\frac{-12\sqrt{46}}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
Delta - równania kwadratowe
Nioo teraz czuje sie spleniona hehe:P
Dziekuje bardzoooOOoo!!!!
Adobrze wyliczylam a)???:D:D:D
:*
Dziekuje bardzoooOOoo!!!!
Adobrze wyliczylam a)???:D:D:D
:*
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Delta - równania kwadratowe
a)\(\displaystyle{ 5x^2 -10x-3x-6 5x(x-2)-3(x-2)}\)
\(\displaystyle{ 5x(x-2)-3(x-2) = 5x^2-13x+6}\)
\(\displaystyle{ 5x^2-13x-6 = 5(x+ \frac {2}{5})(x-3)}\)
\(\displaystyle{ 5x(x-2)-3(x-2) = 5x^2-13x+6}\)
\(\displaystyle{ 5x^2-13x-6 = 5(x+ \frac {2}{5})(x-3)}\)