no wiec tak, tym razem mam obliczyc p=P(A)=P(B)=P(C), jezeli zdarzenia A,B,C sa niezalezne a ich suma jest zdarzeniem pewnym
;-/
prawodopodobienstwo - zdarzenia niezalezne
-
marshal
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
prawodopodobienstwo - zdarzenia niezalezne
hmm
skoro P(A)=P(B)=P(C)
i
P(A)+P(B)+P(C)=1
to wychodzi ze P(A)=P(B)=P(C)=1/3
a moze czegos nie chwycilem w temacie?
skoro P(A)=P(B)=P(C)
i
P(A)+P(B)+P(C)=1
to wychodzi ze P(A)=P(B)=P(C)=1/3
a moze czegos nie chwycilem w temacie?
prawodopodobienstwo - zdarzenia niezalezne
Zdarzenia niezależne, to nie to samo, co zdarzenia wyłączające się (rozłączne)! (u mnie na egz. z rach prawd. za taką pomyłkę zdobywało się 0 pkt i niedostateczny, niezaleznie od pozostałych zadań.)
Zdarzenia A i B nazywamy niezależnymi, jeśli zachodzi mnożenie prawdopodobieństw:
P(A i B)=P(A)*P(B)
W zadaniu mamy: Zdarzenia A, B, C są niezależne, p=P(A)=P(B)=P(C) oraz
P(A lub B lub C)=1 (**)
P(A lub B lub C)=P(A) + P(B) + P(C) - P(A i B) - P(A i C) - P(B i C) + P(A i B i C)
P(A i B) = P(A i C) = P(B i C)=p*p=p^2 /bo zdarzenia niezależne/
P(A i B i C) = ???
i tu jest problem, co do treści zadania , bo to nie musi być równe P(A)*P(B)*P(C) jeżeli zdarzenia są tylko parami niezależne. Ale moga też być wzajemnie niezależne, i wtedy jest łatwiej.
Zakładam ten drugi wariant, czyli, że treść zadania jest równoważna zdarzenia A, B i C są wzajemnie niezależne wtedy
P(A i B i C)= P(A)P(B)P(C) = p^3
podstawiając to wszystko do (**), mamy:
1=3p-3(p^2)+p^3
równanie można przekształcić:
0=p^3 - 3(p^2) + 3p -1 zatem
0=(p-1)^3 stąd
p=1. ( to było wśród odpowiedzi?)
Zdarzenia A i B nazywamy niezależnymi, jeśli zachodzi mnożenie prawdopodobieństw:
P(A i B)=P(A)*P(B)
W zadaniu mamy: Zdarzenia A, B, C są niezależne, p=P(A)=P(B)=P(C) oraz
P(A lub B lub C)=1 (**)
P(A lub B lub C)=P(A) + P(B) + P(C) - P(A i B) - P(A i C) - P(B i C) + P(A i B i C)
P(A i B) = P(A i C) = P(B i C)=p*p=p^2 /bo zdarzenia niezależne/
P(A i B i C) = ???
i tu jest problem, co do treści zadania , bo to nie musi być równe P(A)*P(B)*P(C) jeżeli zdarzenia są tylko parami niezależne. Ale moga też być wzajemnie niezależne, i wtedy jest łatwiej.
Zakładam ten drugi wariant, czyli, że treść zadania jest równoważna zdarzenia A, B i C są wzajemnie niezależne wtedy
P(A i B i C)= P(A)P(B)P(C) = p^3
podstawiając to wszystko do (**), mamy:
1=3p-3(p^2)+p^3
równanie można przekształcić:
0=p^3 - 3(p^2) + 3p -1 zatem
0=(p-1)^3 stąd
p=1. ( to było wśród odpowiedzi?)
-
marshal
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
prawodopodobienstwo - zdarzenia niezalezne
no tak... Yavien jak zwykle na posterunku i dobrze! :]
tylko wydaje mi sie ze jest blad w temacie zadania
no bo suma prawdopodobienstw to chyba nie to samo co prawdopodobienstwo sumy...
chyba ze sie myle :/
tylko wydaje mi sie ze jest blad w temacie zadania
no bo suma prawdopodobienstw to chyba nie to samo co prawdopodobienstwo sumy...
chyba ze sie myle :/
prawodopodobienstwo - zdarzenia niezalezne
marshal, idz spać w zadaniu jest
Dobranoc.ich suma (zdarzeń A, B, C) jest zdarzeniem pewnym
-
marshal
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
prawodopodobienstwo - zdarzenia niezalezne
Jush sobie poscielilem. Jeszcze tylko misiek...no gdzie on sie podzial?!Yavien pisze:marshal, idz spać (...) Dobranoc.
hehe dobrze ze Ty jestes przytomna
