mam problem z takim zadaniem:
wyznacz wartości parametru a tak, by suma współczynników wielomianu wynosiła \(\displaystyle{ -2}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (x^2 + 5x - 7)^{1999} \cdot (ax^2 +2x - 2000)}\)
Wyznacz parametr a tak aby suma współczynników wynosił
-
Viss
Wyznacz parametr a tak aby suma współczynników wynosił
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 23:36 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wyznacz parametr a tak aby suma współczynników wynosił
Zapisz tylko współczynniki tych wielomianów, bo to nie wpłynie na zmiane wyniku
\(\displaystyle{ (1+5-7)^{1999} \cdot (a+2-2000)=-2 \\
(-1)^{1999} \cdot (a-1998)=-2\\
-a+1998=-2\\
a=2000}\)
\(\displaystyle{ (1+5-7)^{1999} \cdot (a+2-2000)=-2 \\
(-1)^{1999} \cdot (a-1998)=-2\\
-a+1998=-2\\
a=2000}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 23:37 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Richard del Ferro
- Użytkownik

- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Wyznacz parametr a tak aby suma współczynników wynosił
\(\displaystyle{ \frac{W(1)+W(-1)}{2}}\) to suma współczynników
Takiej metody nauczyłem się w liceum
Takiej metody nauczyłem się w liceum
Ostatnio zmieniony 21 mar 2016, o 08:51 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22458
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Wyznacz parametr a tak aby suma współczynników wynosił
Pamięć Cię zawodzi:Richard del Ferro pisze:W(1)+W(-1) dzielone przez dwa to suma współczynników
Takiej metody nauczyłem się w liceum
suma współczynników to \(\displaystyle{ W(1)}\), a to, co piszesz, to suma współczynników przy parzystych potęgach.