Zadanie - moment bezwładności
Zadanie - moment bezwładności
Czy mogę liczyć na pomoc?
Bryła o momencie bezwładności \(\displaystyle{ I_1=0,55 kg\cdot m^2}\) wiruje swobodnie z częstotliwością \(\displaystyle{ f = 2 Hz}\). W trakcie obrotów, w skutek zmiany rozkładu masy, częstość wzrosła do \(\displaystyle{ 2,2Hz}\). Oblicz nowy moment bezwładności bryły.
Byłoby pięknie jak dałoby się to strzelić proporcją xDD
Bryła o momencie bezwładności \(\displaystyle{ I_1=0,55 kg\cdot m^2}\) wiruje swobodnie z częstotliwością \(\displaystyle{ f = 2 Hz}\). W trakcie obrotów, w skutek zmiany rozkładu masy, częstość wzrosła do \(\displaystyle{ 2,2Hz}\). Oblicz nowy moment bezwładności bryły.
Byłoby pięknie jak dałoby się to strzelić proporcją xDD
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, o 08:19 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
pkrwczn
- Użytkownik

- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
Zasada zachowania energii \(\displaystyle{ \frac{I_1\omega_1^2}{2} = \frac{I_2\omega_2^2}{2} }\); częstość kątowa \(\displaystyle{ \omega_i=2\pi f_i}\).
-
korki_fizyka
- Użytkownik

- Posty: 654
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
Proporcją 
\(\displaystyle{ \frac{I_1}{I_2} = \left( \frac{f_2}{f_1}\right)^2}\)
voila
\(\displaystyle{ \frac{I_1}{I_2} = \left( \frac{f_2}{f_1}\right)^2}\)
voila
Ostatnio zmieniony 13 mar 2021, o 23:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Re: Zadanie - moment bezwładności
Oh my God, dziękuję bardzo.
I przynajmniej już wiem czego miałabym szukać - zasada zachowania energii.
Dziękuję!
I przynajmniej już wiem czego miałabym szukać - zasada zachowania energii.
Dziękuję!
-
korki_fizyka
- Użytkownik

- Posty: 654
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
-
korki_fizyka
- Użytkownik

- Posty: 654
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
Ktoś mi poprawił, jakiś matematyk
jak proporcja to bez kwadratu:
\(\displaystyle{ \frac{I_1}{I_2} = \frac{f_2}{f_1}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
O przepraszam, ja Ci tylko przeskalowałem nawiasy, kwadrat już tam był.korki_fizyka pisze: 14 mar 2021, o 21:46Ktoś mi poprawił, jakiś matematykalbo sam owczym pędem pociągnąłem za pkrwczn nie pamiętam
JK
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
Tu chyba jednak zachowany został owczy pęd.
Ale dlaczego nie obowiązuje zasada zachowania energii kinetycznej warto wyjaśnić.
Ale dlaczego nie obowiązuje zasada zachowania energii kinetycznej warto wyjaśnić.
-
pkrwczn
- Użytkownik

- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
Ponieważ energia może uciec za pośrednictwem sił niezachowawczych a moment pędu nie może?kruszewski pisze: 14 mar 2021, o 23:04 Tu chyba jednak zachowny został owczy pęd.
Ale dlaczego nie obowiązuje zasada zachowania energii kinetycznej warto wyjaśnić.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
To mnie jest wiadome, ale pytający najpewniej tego nie wie (jak by wiedział to by nie pytał o wzór).
I tę możliwość w tym zadaniu wypada pokazać. To taka moja uwaga.
Pozdrawiam.
I tę możliwość w tym zadaniu wypada pokazać. To taka moja uwaga.
Pozdrawiam.
-
korki_fizyka
- Użytkownik

- Posty: 654
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
zgadza się a dokładniej baranikruszewski pisze: 14 mar 2021, o 23:04 Tu chyba jednak zachowany został owczy pęd.
Ale dlaczego nie obowiązuje zasada zachowania energii kinetycznej warto wyjaśnić.
mea culpa
jakby go to jeszcze interesowało to pewnie by zapytał, tak naiwnie zakładam ale on prosił tylko o pomoc w ułożeniu proporcji, dlatego się odezwałem, nieudolnie..kruszewski pisze: 14 mar 2021, o 23:24 To mnie jest wiadome, ale pytający najpewniej tego nie wie (jak by wiedział to by nie pytał o wzór).
[..]
-
pkrwczn
- Użytkownik

- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
Pokazać jak?kruszewski pisze: 14 mar 2021, o 23:24 To mnie jest wiadome, ale pytający najpewniej tego nie wie (jak by wiedział to by nie pytał o wzór).
I tę możliwość w tym zadaniu wypada pokazać. To taka moja uwaga.
Pozdrawiam.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Zadanie - moment bezwładności
"Ponieważ energia może uciec za pośrednictwem sił niezachowawczych ..."
Pokazując jej "drogę" ucieczki.
Pokazując jej "drogę" ucieczki.
Re: Zadanie - moment bezwładności
Ja tutaj nic nie wiem xDkruszewski pisze: 14 mar 2021, o 23:24 To mnie jest wiadome, ale pytający najpewniej tego nie wie (jak by wiedział to by nie pytał o wzór).
Nie wiedziałam nawet czego szukać i w jakim temacie. Także dziękuję bardzo!
w takim razie wychodzi mi
\(\displaystyle{ I _{2} \cdot 2,2 Hz = 0,55 kg \cdot m ^{2} \cdot 2 Hz}\)
i wyciągając przed nawias
\(\displaystyle{ Hz ( \frac{I_{2}}{Hz} \cdot 2,2) = Hz ( \frac{0,55 kg \cdot m ^{2} }{Hz} \cdot 2)}\)
Więc wynikiem jest \(\displaystyle{ I _{2} = 0,5 kg \cdot m ^{2} }\)
Czy mogłabym liczyć na potwierdzenie wyniku?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2021, o 21:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
