rozwiąż równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 4 lis 2006, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
rozwiąż równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{5}*cosx-sinx*cos\frac{\pi}{5}=-\frac{\sqrt3}{2}}\)
- Tristan
- Gość Specjalny
- Posty: 2357
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 556 razy
rozwiąż równanie trygonometryczne
Jeśli lewa strona miała wyglądać tak \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi}{5} \cos x - \sin x \sin \frac{\pi}{5}}\), to skorzystaj z wzoru na cosinus sumy argumentów, tj. \(\displaystyle{ \cos(x+y)= \cos x \cos y - \sin x \sin y}\).