Wyznaczenie wzoru funkcji
- Xaravald
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Port
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczenie wzoru funkcji
Witam.
Mam na osi XY 3 punkty:
\(\displaystyle{ A = (10,252)\\
B = (50,295)\\
C = (100,633)}\)
Jak teraz z tego zrobić funkcję, żebym mógł obliczać Y, znając tylko wartości X? Jaki jest na to wzór?
Mam na osi XY 3 punkty:
\(\displaystyle{ A = (10,252)\\
B = (50,295)\\
C = (100,633)}\)
Jak teraz z tego zrobić funkcję, żebym mógł obliczać Y, znając tylko wartości X? Jaki jest na to wzór?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, o 17:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
Po pierwsze, nie ma czegoś takiego jak "oś XY".
Po drugie, jest całe mnóstwo funkcji, do wykresów których należą podane przez Ciebie punkty, zatem Twoje oczekiwanie jest mocno niejednoznaczne.
JK
Po drugie, jest całe mnóstwo funkcji, do wykresów których należą podane przez Ciebie punkty, zatem Twoje oczekiwanie jest mocno niejednoznaczne.
JK
- Xaravald
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Port
- Podziękował: 3 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
No dobrze to zapytam inaczej,
mam 3 punkty i znam wartość \(\displaystyle{ Y}\) dla \(\displaystyle{ X = 10, 50}\) i \(\displaystyle{ 100}\). Jak się dowiedzieć jakie będą wartości \(\displaystyle{ Y}\) dla innych \(\displaystyle{ X}\), np. \(\displaystyle{ 200}\), albo \(\displaystyle{ 5}\)?
mam 3 punkty i znam wartość \(\displaystyle{ Y}\) dla \(\displaystyle{ X = 10, 50}\) i \(\displaystyle{ 100}\). Jak się dowiedzieć jakie będą wartości \(\displaystyle{ Y}\) dla innych \(\displaystyle{ X}\), np. \(\displaystyle{ 200}\), albo \(\displaystyle{ 5}\)?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, o 21:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
Jeżeli nic szczególnego o tej funkcji nie wiesz, to wartości mogą być jakie zechcesz. Wartość w trzech punktach nie determinuje na ogół wartości funkcji w innych.
- Xaravald
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Port
- Podziękował: 3 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
To ile tych punktów potrzebuję?
Nie wystarczyło nigdy 3 punktów, żeby narysować krzywą funkcji?
Nie wystarczyło nigdy 3 punktów, żeby narysować krzywą funkcji?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
Potrzebujesz wartości we wszystkich punktach, w których funkcja ma być określona.
Chyba że cos dodatkowego o niej wiesz. Np, że jest to funkcja kwadratowa. Wtedy przez trzy punkty przejdzie dokładnie jedna.
Chyba że cos dodatkowego o niej wiesz. Np, że jest to funkcja kwadratowa. Wtedy przez trzy punkty przejdzie dokładnie jedna.
- Xaravald
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Port
- Podziękował: 3 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
No właśnie nie wiem jaka to funkcja dokładnie, liczyłem na odpowiedź tu właśnie. Bo potrzebuję tego wzoru :/
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
I niestety nikt Ci nie pomoże.
Bo na przykłąd taki wzór Cię nie zadowoli:
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}252 & x=10\\295& x=50\\633&x=100\\\cos(\pi-3x)e^{x^2-3x+2} + 7&\text{w pozostałych przypadkach}\end{cases}}\)
Bo na przykłąd taki wzór Cię nie zadowoli:
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}252 & x=10\\295& x=50\\633&x=100\\\cos(\pi-3x)e^{x^2-3x+2} + 7&\text{w pozostałych przypadkach}\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, o 19:52 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
Dostałeś. Chcesz nieskończenie wiele innych? Wpisz sobie w ostatnią linijkę wzory cokolwiek co ma sens matematyczny.
Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
To tak jakbyś poszedł do krawca zamówić garnitur. Krawiec pyta o szczegóły, a ty mówisz: rękaw ma mieć.
Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
To tak jakbyś poszedł do krawca zamówić garnitur. Krawiec pyta o szczegóły, a ty mówisz: rękaw ma mieć.
- Xaravald
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Port
- Podziękował: 3 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
A czemu ma mnie nie zadowolić taki wzór?
Tylko żebym jeszcze wiedział co podstawić za e i z.
Tylko żebym jeszcze wiedział co podstawić za e i z.
- Xaravald
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Port
- Podziękował: 3 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
Ale ty mi coś za skomplikowane wzory wymyślasz.
W szkole to się jakoś inaczej robiło.
Były zadania z narysowaną linią albo parabolą na osi i musiałeś odczytać wartość \(\displaystyle{ Y}\) dla np. \(\displaystyle{ X=3}\).
I tam na pewno to nie było takie skomplikowane. Było coś w stylu \(\displaystyle{ f(x)=y\cdot 2}\), i się wypisywało kolejne wartości liczb.
W szkole to się jakoś inaczej robiło.
Były zadania z narysowaną linią albo parabolą na osi i musiałeś odczytać wartość \(\displaystyle{ Y}\) dla np. \(\displaystyle{ X=3}\).
I tam na pewno to nie było takie skomplikowane. Było coś w stylu \(\displaystyle{ f(x)=y\cdot 2}\), i się wypisywało kolejne wartości liczb.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Wyznaczenie wzoru funkcji
Nie chcesz zrozumieć, że na podstawie znajomości wartości funkcji dla trzech konkretnych argumentów NIE DA SIĘ jej odtworzyć, o ile nie posiadamy dodatkowych informacji typu "jej wykresem jest parabola".
To tak, jakbyś zażądał odtworzenia wizerunku dziewczyny, którą przez chwilę widziałeś i bardzo Ci się spodobała, podając jedynie informację, że była blondynką.
JK
To tak, jakbyś zażądał odtworzenia wizerunku dziewczyny, którą przez chwilę widziałeś i bardzo Ci się spodobała, podając jedynie informację, że była blondynką.
JK
